Znamka
Kako razumevanje »aerodinamike« vpliva na Adrijine prikolice nove generacije.
Avtor: Jure Gregorčič
Kaj imata skupnega moderna prikolica in najsodobnejše letalo?
Ena beseda: aerodinamiko.

Veter matere narave je pojav, katerega energije in moči ne smemo nikoli podcenjevati. Preživeti nevihtne vetrove pomeni izkusiti eno najbolj surovih sil narave. Pa vendar na krilih vetra človeštvo tudi raziskuje. Brez vetra ne bi nikoli leteli ali razumeli pomena učinkovitosti konstruiranja in mobilnosti. Če vetra ne bi poskušali razumeti in če ga ne bi spoštovali, bi se njegove energije za vedno bali. Tako pa smo se zračne tokove vetra naučili ujeti in jih usmeriti po svojih željah ter veter iz sovražnika spremeniti v zaveznika.

Čudovite prikolice z letalsko učinkovitostjo

Aerodinamika je preučevanje sil in posledičnega gibanja predmetov skozi zrak. Zdaj Adria ta znanstvena dognanja prenaša na prikolice, začenši z Astello, ki izkorišča letalsko učinkovitost in usmerja zračne tokove za varnejšo in učinkovitejšo vleko. Integrirana aerodinamična zasnova, podprta z visokotehnološkimi elektronskimi testi in analizami, opravljenimi v virtualnem vetrovniku svetovno znanega slovenskega proizvajalca letal Pipistrel Aircraft, je učinke zračnega toka pri vleki Astelle dvignila na višjo raven. Ta znanstvena dognanja smo zdaj uporabili pri Adrijinih prikolicah nove generacije – najprej pri Adori in potem še pri novi Alpini. Vleka tako velikih, udobnih in prostornih domov na kolesih ni bila še nikoli tako smerno stabilna in energijsko učinkovita. Te prikolice med vožnjo ne kljubujejo vetru, ampak ga izkoriščajo sebi v prid. Potovanje na dolge razdalje je zdaj prijaznejše do denarnice, saj učinkovita aerodinamika zmanjša povprečno porabo goriva pri vleki. Te prikolice imajo značilno zasnovo, čudovite nove silhuete v popolnih razmerjih in elegantne, čiste linije z nežno zaobljenimi robovi. Na cesti so tihe in stabilne, stabilne pa ostanejo tudi v nevihti.

Narava kot navdih

Narava je bila za Adrijine izdelke vedno vir navdiha. Adrijin dom, Slovenija, je zelena država, kjer ljudje cenijo stik z naravo. Gre za eno od najbolj biotsko raznovrstnih in najčistejših držav v Evropi. Tako kot pogled z gorskih vrhov ali barve gozda prinašajo občutek miru, tako tudi svetloba in slikoviti razgledi poskrbijo, da je bivanje v Adrijinih vozilih vredno vsakega trenutka. Tudi najblažji vetrovi zagotavljajo naravno prezračevanje, zaradi odlične izolacije pa vam poleti tudi brez klimatske naprave ne bo vroče. Pri oblikovanju aerodinamičnih rešitev je bila Adrijina prva misel poiskati navdih v naravi. Predstavljajte si, kako veter oblikuje kapljico dežja, ki pada visoko z neba proti tlom, ali pa kako izjemno stabilni so sokoli med svojimi vrtoglavimi navpičnimi spusti. Adrijina razvojna ekipa je na zelo naraven način videz združila z načeli delovanja vetra.

Mešanica dobrega videza in letalske dinamike

Adria in njihov oblikovalski partner, studio Gigodesign, sta zaupala drznim idejam in inovativnemu razmišljanju ter združila najboljše rešitve strokovnjakov na področju vetra – Pipistrelovih letalskih inženirjev. Slovenski proizvajalec letal Pipistrel, prvo podjetje na svetu, ki je certificiralo električno letalo, je vodilno v letalski industriji na področju razvoja alternativnega pogona. Astella predstavlja tehnološki preboj, nabor združenih znanj in idej ter sodelovanje zelo različnih, na videz nezdružljivih področij in poklicev. Adria je po navdihu narave združila najboljše in najnaprednejše znanstvene rešitve, s katerimi je ustvarila najsodobnejše prikolice, ki si zrak režejo po letalskih načelih. Pipistrelov strokovnjak za letalsko fiziko in letalske simulacije, Matej Andrejašič, pojasnjuje ključni namen aerodinamičnih rešitev:

BURJA

slovenski veter

Veter je tako globoko vpet v človeško življenje, da so ga ljudje po vsem svetu poimenovali glede na njegovo moč, učinek in smer. Slovenija dobro pozna moč Burje, najmočnejšega vetra v državi, ki piha z gorskih pregrad proti morju. Moč Burje je varnostni opomnik, saj lahko njeni sunki dosežejo orkanske ravni in celo ustavijo promet. Po drugi strani pa je burja tudi žlahten veter, saj vedno prinese sonce, stabilno vreme in harmonijo okusov, ki je ponazorjena v slovenskem kraškem pršutu, sušenem na zraku in pridelanem v kraški regiji, kjer te vrste vetra ne manjka.