Znamka
2020.
EPSKO LETO ZA KRMILOM.

Vedno verjemite vase!

ADRIJIN PARTNER SVETOVNEGA RAZREDA,VRHUNSKI KOLESAR PRIMOŽ ROGLIČ, SE SPOMINJA SVOJE PESTRE SEZONE.

Roglič, ki je v zadnjem letu zasedal položaj prvouvrščenega cestnega kolesarja na svetovni lestvici UCI, vozi za ekipo Jumbo-Visma. Sezona 2020 se je izkazala za njegovo najuspešnejšo in najbolj dramatično v dosedanji neverjetni kolesarski karieri, odkar je smučarske skoke zamenjal za dve kolesi. V sezoni 2020 je bilo nekaj neverjetnih trenutkov.

TAKO BLIZU NA DIRKI PO FRANCIJI

Dirka po Franciji 2020 se je za 22 ekip in 176 kolesarjev začela 29. avgusta v Nici in se je v nedeljo, 20. septembra, zaključila v Parizu ob Elizejskih poljanah. Dolga je bila 3.484 kilometrov.Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v dramatičnem spopadu s sonarodnjakom Primožem zmagal in postal najmlajši zmagovalec Dirke v zadnjih 111 letih. Roglič je nosil rumeno majico 13 dni, a ga je Pogačar v dramatični zadnji etapi prehitel. Za domovino podjetja Adria Mobil, Slovenijo, je bila to izjemna zmaga, v kateri sta se dva sodržavljana pomerila na najbolj zaželeni cestni kolesarski dirki na svetu.

Zmaga na dirki Liège–Bastogne–Liège

Dva tedna pozneje je Primož v Liegu spet dirkal. Zmagovalec te dirke je bil odločen v izrednem šprintu petih kolesarjev do ciljne črte, pri čemer je Roglič ujel Francoza Juliana Alaphilippa v fotofinišu, ki so ga nekateri ugledni spremljevalci kolesarjenja označili za »najtesnejši fotofiniš vseh časov«.

Znova okronan prvak v Španiji.

LA VUELTA 2020, 2.892 KM V 18 ETAPAH, Z ZAČETKOM 10. OKTOBRA IN ZAKLJUČKOM 11. NOVEMBRA V MADRIDU. ROGLIČ JE BIL V EPSKI DIRKI RAZRED ZASE IN VODIL OD SAMEGA ZAČETKA. PO PRIKAZU POGUMA IN ODLOČNOSTI SE JE V FINALU NA PREDZADNJI PLANINSKI ETAPI POMERIL Z RICHARDOM CARAPAZOM IZ EKVADORJA. ZADNJI DAN, KI SE JE ZAKLJUČIL V MADRIDU, JE UJEL NASLOV. IN SICER Z NAJTESNEJŠO ZMAGO OD LETA 1984.

Leto 2020 je bilo v marsičem izjemno, a tudi izjemno uspešno za vas, saj ste sezono začeli z zmago in jo končali kot vodilni kolesar na lestvici UCI. Še enkrat iskrene čestitke! Zaupajte nam, kako ste se počutili ob tem izjemnem dosežku.

Seveda sem zelo zadovoljen in ponosen, hkrati pa ostajam lačen in si želim še več; vedno se želim izboljšati in spoprijeti z izzivom, ki je največji in najtežji – kako biti in tudi ostati najboljši. Temu je prilagojen tudi moj proces treningov in priprav, da se lahko ponovno borim za ta položaj.

Kljub izjemnim dosežkom, rezultatom in lovorikam ste vedno videti realistični in stojite z nogami trdno na tleh. Kako vam to uspeva?

Preprosto tako, da ostaneš to, kar si. Vsak dan začneš na novo tako, da ostaneš zvest sebi in hkrati ne pozabiš, od kod prihajaš in kako si prišel sem. Te stvari se mi zdijo zelo pomembne, saj se ob vseh pripravah in tekmovanjih dogaja tudi veliko drugih reči; tako lahko med sezono ostajam osredotočen na tekmovalni ritem.

OSVOJITEV ZLATEGA KOLESA 2020

Sezona se je končala na vrhuncu, ko je Primož osvojil prestižno nagrado francoske revije Velo po imenu Golden Wheel, ki jo podeljujejo športni novinarji z vsega sveta.

Čeprav v cilju dvigne roke le en kolesar, je kolesarjenje izrazito moštveni šport, kjer brez prave energije in sodelovanja znotraj ekipe ni mogoče računati na vrhunski rezultat. Kako ste se v tem obdobju skupaj z ekipo pripravljali na novo sezono? Ste zadovoljni z opravljenim delom?

Največji poudarek je bil namenjen temu, da smo kljub individualnim treningom še vedno ostali ekipa; to pomeni, da smo bili v nenehnem stiku, čeprav smo trenirali doma, da smo se spodbujali, motivirali, podpirali v celotnem obdobju in procesu priprav, hkrati pa ves čas trdo delali. Lepo je videti, da smo to obdobje uspešno prestali. Veliko sta nam pomenila tudi podpora in zaupanje sponzorjev ter oboževalcev.

O kom ali o čem najpogosteje razmišljate med zahtevnimi pripravami in tekmovanji? Kaj vas navdihuje, ko je najtežje?

Predvsem moraš ostati zvest sebi, početi stvari, ki jih rad počneš, in nenehno iskati načine, kako pri tem postati še boljši. Seveda je družina moja največja spodbuda in podpora, ki jo imam in ki mi daje dodatno moč, da pridem na vsako tekmo čim bolj pripravljen in motiviran.

Zaupajte nam, kaj za vas in vašo družino pomeni možnost uporabe avtodoma med pripravami in tekmovanji.

Na koncu vedno spoznaš, da je čas najpomembnejša vrednota. Čas, ki ga preživiš z najbližjimi, pa še toliko bolj. Kljub delovnemu ritmu je z avtodomom vedno možno imeti neko obliko prostega časa, zato mi je čas, ki ga preživimo na ta način, dragocen, saj se imamo vedno zelo lepo.

Intervju je bil opravljen marca 2021. Primoža lahko v sezoni 21-2 spremljate
na
www.primozroglic.com in s www.adria-mobil.com

Primož Roglič, dobitnik olimpijske zlate medalje 2021,
posamični preizkus v cestnem kolesarstvu za moške.