Življenjski slog
V iskanju najlepših stvari v življenju

La vita è bella.

Avtor: David Carradale
NEPOZABNA ITALIJANSKA DOGODIVŠČINA – POPOLN PROTISTRUP ZA LETO 2020!

Lani smo bili veseli kakršnih koli počitnic, samo da bi okusili nekaj svobode po zelo težkem obdobju. Odločili smo se za počitnikovanje doma, v Italiji, kjer je bilo v avgustu bolj mirno kot ponavadi.
Naš cilj? Doživeti nekaj pristnih, čudovitih stvari, ki so na voljo v tej prelepi deželi. Nikakršnega velikega popotovanja si nismo želeli; le raziskati svoje čute v regijah Emilija-Romanja, Toskana in Umbrija z našim avtodomom Compact.

NAŠ PROGRAM POTOVANJA JE VKLJUČEVAL MODENO, BOLOGNO, CORTONO, ASSISI IN NEVERJETNI VAL D'ORCIA.
ITALIJA. NEBESA ZA
VSE ČUTE!
ŠT. 1: VID
toscana
Val d’Orcia

Toskana je gotovo eden najbolj fotogeničnih predelov na zemlji. Pri vsakem postanku nas je pričakal nepozaben razgled. Prepoznavna pokrajina, mesta na gričih, cerkve in galerije, trgi in vsakodnevno življenje so bili videti ujeti v času. Najboljši razgled? Svetovna dediščina Val d’Orcia, od gričev južno od Siene do gore Amiata.

»Ta predel
je tako lep,
da ga ne boste
nikoli pozabili.«

ŠT. 2: DOTIK
UMBRIA
ASSISI_ZGODOVINA

Po celotni regiji se lahko zgodovine skorajda dotaknete. Predvsem v Toskani in Umbriji vas obkrožajo starodavna mesta na gričih, nepozabne cerkve in muzeji. Ker je bilo v Italiji manj ljudi kot ponavadi, smo obiskali Assisi.
Pogled nanj je dramatičen, saj se kraj dviga visoko nad cesto in močno oklepa strmih gričev. Cilj številnih romarjev je neločljivo povezan s svetim Frančiškom Asiškim, ki se je tam rodil. Številni, tudi nekristjani, se ga spominjajo kot ljubitelja narave – njegovo pridiganje pticam je ena izmed mnogih legend, ki so povezane z njim. Bazilika svetega Frančiška je najbolj opazna zgradba v mestu in si jo morate obvezno ogledati, enako pa velja tudi za vrh hriba nad mestom, s katerega je razgled neverjeten.

ŠT. 3: OKUS
emilia romagna
DOŽIVETJE KISA

Popoln dodatek k odličnemu siru je zagotovo staran balzamični kis (aceto balsamico), temen in koncentriran kis intenzivnega okusa s poreklom iz Italije. Tradicionalno balzamičen kis izdelujejo tako, da grozdje reducirajo in ga leta in leta starajo v lesenih sodih. Tri vrste se ponašajo z oznako zaščitenega geografskega porekla, vse pa izvirajo z območja Modene. Obiskali smo družinsko podjetje, kjer proizvajajo certificiran balzamični kis iz Modene. Trenutna generacija družine Bompana ga prideluje v lastnem vinogradu ter stara v posebnih sodih iz hrastovega, kostanjevega in brinovega lesa. Ure in ure smo opazovali postopke in strast, ki so povezani z umetnostjo izdelave balzamičnega kisa. Zgodba je fascinantna. Veliko časa smo preživeli tudi v družinski trgovini!

»Nič vas ne pripravi na izjemen okus staranega balzamičnega kisa, shranjenega v sodu leta 1850 in ustekleničenega šele leta 2012.«

ŠT. 4: VOH
emilia romagna
TOVARNA_PARMEZANA

Kot strastni oboževalci sira nismo mogli izpustiti obiska tovarne, kjer izdelujejo parmezan. Obiskali smo tovarno 4 Madonne, kjer vsako leto izdelajo 16.000 kolutov parmezana po lokalnem receptu iz 12. stoletja. Gre za sodoben obrat, saj so bile prvotne zgradbe skupaj s 33.000 koluti sira leta 2012 uničene v potresu. Petnajst let se moraš izobraževati, da postaneš mojster sira, edina oseba v tovarni, ki pozna skrivni recept. Postopek izdelave je fascinanten; posebni stroji, kot je »štorklja«, prenašajo 50-kilogramske krogle, ki sčasoma postanejo stisnjeni koluti sira. Stojala starajočih se kolutov sira, preizkusno kladivo in natančnost – izjemno! Sprehod po obratu je prijeten napad na čute – obdaja vas rahla aroma staranega sira, seveda – ki ga spremlja pričakovanje obiska pokuševalnega prostora in delikates na koncu ogleda.

ŠT. 5: SLUH
emilia romagna
Ferrari museum

Regija Emilija-Romanja je kot nalašč za potešitev želje po hitrosti, in to v slogu. Izbirate lahko med vrsto vrhunskih »tovarn igrač in izkušenj«: tovarno motornih koles Ducati v Bologni; tovarno Lamborghini v Sant Agati Bolognese ter tovarno Maserati in muzejem Enzo Ferrari v Modeni. Nepozabno jutro sem tokrat preživel s Ferrariji, saj sem v ostalih muzejih že bil. Kakšna odlična odločitev! Skoraj povsem sam sem bil v tem čudovitem muzeju, to je bil res najpopolnejši dan v letu 2020. Vse te izkušnje vam toplo priporočam, vendar pa pred obiskom preverite delovni čas na spletnih mestih in rezervirajte vstopnice.

»Nedvomno popoln dan,
biti sam s
Ferrariji«

ZNAMENITOSTI
VINSKE LINE_CORTONA

Ena od posledic pandemije bila oživitev starodavnih »vinskih lin« v številnih toskanskih mestih na gričih. Line, imenovane bulchette del vino, izvirajo iz časov italijanske kuge leta 1629, ko so v stenah naredili majhne luknje, da so lahko plemiči, ki so ga pridelovali, vino tudi varno prodajali in tako nadaljevali svoje poslovanje.

buchettedelvino.org
Vinske line

foto: Robbin Gheesling

winedoorsflorence.com

foto: Brittany Starr

compact

Compact se je izkazal kot popoln spremljevalec na poti – enostaven in prilagodljiv med vožnjo in parkiranjem, tudi v vrtoglavih toskanskih mestih na gričih. Miselnost, da lahko potuješ kamor koli, te opogumi in ti da občutek še večje svobode.

POUDARKI:
• Novo bazno vozilo Fiat Ducato ali Citroen Jumper.
• Modeli Supreme, Plus in Axess.
• Širina: 2,12 m.
• Dolžina: 5,99, 6,89 in 6,99 m.
• Tlorisi SP, SL, DL in SC.
• Nabor različnih slogov pohištva in tekstila.
• Ogrevalni sistem Truma.