Naturens vindar är ett fenomen vars energi och kraft aldrig bör underskattas. Att överleva stormiga vindar är att uppleva en av naturens mest brutala krafter. Vinden är också den kraft som gav mänskligheten vingar att utforska världen; vi skulle aldrig ha flugit eller förstått vikten av effektiv konstruktion och rörlighet. Utan förståelse och respekt för vinden skulle dess energi för alltid förblivit ett hot för oss. Mänskligheten har lärt sig att fånga upp vindens luftströmmar och kanalisera dem och förvandla dem från fiende till vän.
Aerodynamik är studien av krafter och den resulterande rörelsen av föremål i luften. Nu är Adria pionjärer inom denna vetenskap för husvagnar. Från och med Astella, som använder sig av flygplanens effektivitet och kanaliserar luftströmmar för att göra bogseringen säkrare och effektivare. En integrerad aerodynamisk konstruktion som stöds av högteknologiska elektroniska tester och analyser i en virtuell vindtunnel hos den världsberömda slovenska flygplanstillverkaren Pipistrel Aircraft tog luftflödeseffekterna vid bogsering av Astella till nästa nivå. Denna vetenskap har nu tillämpats på Adrias nya generation av husvagnar - först Adora och nu den nya Alpina. Aldrig tidigare har bogsering av husvagn varit så riktningsstabil och energieffektiv när det gäller så stora, bekväma och rymliga hem på hjul. Dessa husvagnar trotsar inte vinden, de arbetar med den. Långa resor är nu lättare för plånboken, eftersom den effektiva aerodynamiken minskar den genomsnittliga bränsleförbrukningen vid bogsering. Dessa husvagnar har en karakteristisk design, vackra nya silhuetter med perfekta proportioner och eleganta, stilrena linjer med mjukt rundade kanter. Dessa nya husvagnar är tysta och stabila på vägen och behåller sin stabilitet även under en storm.
Naturen har alltid varit en inspirationskälla för Adrias produkter. Adrias hemland Slovenien är ett grönt land där människorna uppskattar kontakten med naturen. Det är ett av de europeiska länder som har den största biologiska mångfalden och den renaste miljön. Precis som utsikten från bergstopparna eller färgerna i skogen ger en känsla av lugn, gör ljuset och de vackra vyerna en vistelse i Adria-fordon något att njuta av. Till och med den mildaste av vindar ger naturlig ventilation, medan den utmärkta isoleringen hjälper dig att hålla dig sval på sommaren, även utan luftkonditionering. När Adria utformade sina aerodynamiska lösningar var den första tanken att hämta inspiration från naturen. Föreställ dig hur vinden formar en regndroppe som faller högt från himlen mot marken eller en pilgrimsfalks exceptionella stabilitetskontroll vid vertikal nedstigning i hög hastighet. Adrias utvecklingsgrupp kombinerade den estetiska designen med vindprinciperna på ett mycket naturligt sätt.
Adria och deras designpartner, Gigodesign studio, tog till sig djärva idéer och innovativt tänkande och kombinerade de bästa lösningarna från experter på vindvetenskap – Pipistrels flygtekniker. Den slovenska flygplanstillverkaren Pipistrel, det första företaget i världen som certifierar ett elektriskt flygplan, är ledande inom flygindustrin när det gäller utveckling av alternativa drivmedel. Astella representerar ett tekniskt genombrott, en insats av kombinerad kunskap och idéer och ett samarbete mellan mycket olika, till synes oförenliga områden och yrken. Adria har inspirerats av naturen och kombinerat de bästa och mest avancerade vetenskapliga lösningarna för att skapa toppmoderna husvagnar som kan dela luften enligt med lagarna för luftfart. Pipistrels expert på flygfysik och flygsimuleringar, Matej Andrejašič, förklarar huvudsyftet med de aerodynamiska lösningarna:
Designern Matic Vihtelič förklarar att en husvagn först och främst måste komma så nära sitt huvuduppdrag som möjligt, nämligen att tillhandahålla ett bostadsutrymme. Förhållandet mellan bostadseffektivitet och rörlighet är därför mycket viktigt:
”När vi på Gigodesign designade Astella ville vi ta ett steg längre och närma oss husvagnens grundläggande syfte. En husvagn används oftare som boende än som transportobjekt. Med detta i åtanke var grundkonceptet att öka den inre volymen, så vi ville ge upp den killiknande formen i fram, och istället göra en husvagn med en platt framvägg. Vi ville uppnå rymligheten i interiören och lägga till panoramafönster på både fram- och baksidan, vilket skulle öppna upp utrymmet rent visuellt.” Adrias förståelse för att leva med det resande landskapet ledde till utvecklingen av en ny arkitektonisk strategi som nu är en del av Adrias design-DNA. Installationen av panoramafönster och dörrlösningar har blivit en del av mervärdet i alla Adrias premiumprodukter, särskilt i Astella. Adrias byggnadsarkitekt Uroš Dvornik gick ett steg längre. Han var medveten om att moderna nomader inte är i behov av så mycket utrymme för sig själva, utan snarare runt omkring sig själva, även när husvagnen är parkerad, och han hittade en lösning som bokstavligen öppnade bostadsutrymmet mot naturen, med en ny unik panoramadörr. Genom denna dörr fick Astella en ”naturlig” terrass som är utformad efter den moderna byggnadsarkitekturen. Panoramadörren ger en hemtrevlig känsla, och husvagnens egen terrass ger trevliga minnen för de senare timmarna, när man njuter av tusentals olika vyer. Denna kunskap tillämpas på den nya planlösningen Alpina 663 PT, som har en egen panoramadörr.
Kraven på säker bogsering och låg bränsleförbrukning skulle dock beaktas i denna konstruktion. ”När vi föreslog en platt vägg utgick vi från det faktum att husvagnar av den här storleken bogseras av ganska stora bilar, ofta SUV:ar, som förflyttar stora mängder luft, så vi antog att vinkeln på framväggen var irrelevant. I stället för att ta itu med husvagnens aerodynamik var det nödvändigt att analysera hela konvojen, det vill säga både bil och släpvagn. Konceptet liknar en tågkomposition där vagnarna är helt avskurna och det är lokomotivet som förflyttar luften.” Gigodesign började undersöka effektiviteten hos en semesterkonvoj i samarbete med Adria Mobil och Pipistrel. Det var viktigt att hitta den mest effektiva lösningen för att strömma det starka luftflödet som skapar luftmotståndet och virveln mellan dragfordonet och husvagnen. ”Detta fenomen är typiskt för alla husvagnar. På grund av det platta taket var det lite svårt att placera luftutsläppet, men det var extremt viktigt för användningen av det inre utrymmet, och därför valde vi att placera det på sidorna,” förklarar designern Matic Vihtelič.
Pipistrel var angelägna om att samarbeta med detta ambitiösa Adria-projekt att skräddarsy utmärkt aerodynamik för säker och energieffektiv körning utan att kompromissa med boendekomforten. Flygare från landet med den starka vinden som kallas bora, eller Burja på slovenska, har oumbärlig kunskap om lyftkraft och luftmotstånd och vet hur de ska arbeta med båda. Vid flygplansdesign är det viktigt att åstadkomma en lyftkraft med minsta möjliga luftmotstånd. När det gäller resor på väg är situationen dock helt annorlunda. Under resan måste både bilen och husvagnen vara omgivna av luftströmmar som ger optimal stabilitet. Aerodynamikexperten Matej Andrejašič från Pipistrel förklarar: ”Det är sant att både lyftkraft och luftmotstånd är viktigt för flygplan. Men när det gäller husvagnar bör man undvika lyft- och sidokrafter. Det är nödvändigt att leda luftflödet på ett sätt som i första hand påverkar den del av kraften som är aktiv i färdriktningen, dvs. luftmotståndet. Lyftkraften kan drastiskt påverka fordonets säkerhet genom att minska däckens grepp.”
Konstruktörer och luftfartsexperter stod inför den krävande uppgiften att uppgradera den ”moderna kuben på hjul” så att vindbyar vid de praktiskt taget vinkelräta ytkanterna inte skulle utgöra en säkerhetsrisk och förbruka energi. Matej Andrejašič medger att den grundläggande designen var en stor aerodynamisk utmaning. Vi var tvungna att ge Astella lite diskret effektivitet. ”Naturligtvis var husvagnens grundform mycket nära en kvadrat för att optimera det användbara utrymmet. Inom luftfart är en sådan kaross sällan förekommande eftersom den orsakar det största möjliga luftmotståndet, vilket är ett av de värsta hindren för aerodynamik. Så en av de mest anmärkningsvärda innovationerna inom husvagnsvärlden kom i huvudsak från lastbilsvärlden, inte flygplansvärlden. Dessa är luftflödesriktare på husvagnens främre vertikala kant mellan fram- och sidoytorna, som drastiskt minskar området med ökat lufttryck mellan dragfordonet och husvagnen samtidigt som de säkerställer att luftströmmen på sidoytorna inte bryter sig loss. Precis som vid aerodynamisk optimering av lastbilar var det ursprungliga målet med Astella att minska det maximala bidraget till luftmotståndet från ytans luftflöde. Om ett luftflöde som rör sig runt karossen stöter på ett hinder och inte har tillräckligt med energi för att ta sig förbi det, kan det ”lossna” från ytan. Ett sådant exempel kan ofta ses på kanten mellan husvagnens framsida och sida. En sådan lösgjord luftflöde upptäcks lättast med hjälp av en serie ullremsor som limmas fast på ytan. Jämförelsen mellan de mönster som skapades i ullremsorna under åkturen och simuleringarna i beräkningen visade en positiv överensstämmelse, vilket bekräftade att lösningarna som användes var effektiva.”
När flygteknikexperterna med hjälp av sina mätningar hade fastställt den exakta positionen och ytan för de luftflödesreglerande elementen var konstruktörerna tvungna att fixa till det estetiska. En ny och mycket viktig utmaning var hur man skulle uppnå den typiska Adria-designen med riktare. Designern Matic Vihtelič förklarar hur de försökte hitta element som skulle vara tillräckligt integrerade och samtidigt bli en del av den nya designen tillsammans med andra Adria-produkter: ”Tillsammans med Adrias ingenjör Uroš Dvornik lyckades vi integrera riktarna i det multifunktionella elementet i husvagnens fälg, vilket också gav en unik silhuett och förbättrade livskvaliteten i Astella. Med denna design ville vi lägga större vikt vid sidoväggen än vid framsidan. Konkurrenterna ägnar stora ansträngningar åt de främre och bakre väggarna för att göra formen så lik en bil som möjligt. Vi ville komma bort från detta tillvägagångssätt och göra väggarna mer diskreta. Istället för att producera ett hus som låtsas vara en bil ville vi att vår produkt skulle erbjuda den bästa möjliga boendeupplevelsen.”
När du väl har upplevt stormigt väder och starka vindar som sveper över campingplatsen förstår du betydelsen av effektiv aerodynamik. Frågan är om en aerodynamiskt avancerad konstruktion också kan förbättra säkerheten för boende på öppna tomter när en husvagn utsätts för skyfall. Pipistrels expert på aerodynamik, Matej Andrejašič, bekräftar detta: ”Självklart kan den det. Problemet är dock att en regndroppform, som är den mest vindresistenta formen, är långt ifrån optimal när det gäller användbarheten av det inre utrymmet. En av de värsta och potentiellt mest destruktiva händelserna är en vindpust som kommer runt den skarpa kanten på en byggnad. Här accelererar luftflödet med ännu högre hastighet och på grund av att det uppstår ett mycket lågt lufttryck kan det till och med slita bort en del som är ordentligt fäst på byggnaden. Med sina rundade kanter är Astella mer motståndskraftig mot starka vindar, vilket verkligen märks när du kör med den.” Adria har tämjt vinden, ingått en allians med fienden och tillämpat detta på Adrias nya generation av husvagnar.
BURJA
Vinden är så djupt inbäddad i människans liv att människor från hela världen har gett den namn beroende på dess kraft, effekt och riktning. Slovenien känner väl till kraften av ”Burja”, landets starkaste vind som blåser från bergsbarriärerna mot havet. Burjas styrka är en säkerhetsuppmaning, eftersom dess vindbyar kan nå orkanstyrka och till och med stoppa trafiken. Å andra sidan är Burja också en ädel vind, eftersom den alltid för med sig sol, stabilt väder och en harmonisk smak som exemplifieras i den slovenska kraški pršut, en typ av lufttorkad prosciutto som produceras i den Burja-drabbade regionen Kras.