Varumärke
Hur förståelsen för aerodynamik formar den nya generationens Adria-husvagnar.
By Jure Gregorčič
Vad är sambandet mellan en modern husvagn och toppmodernt flygplan?
Ett ord: aerodynamik.

Naturens vindar är ett fenomen vars energi och kraft aldrig bör underskattas. Att överleva stormiga vindar är att uppleva en av naturens mest brutala krafter. Vinden är också den kraft som gav mänskligheten vingar att utforska världen; vi skulle aldrig ha flugit eller förstått vikten av effektiv konstruktion och rörlighet. Utan förståelse och respekt för vinden skulle dess energi för alltid förblivit ett hot för oss. Mänskligheten har lärt sig att fånga upp vindens luftströmmar och kanalisera dem och förvandla dem från fiende till vän.

Vackra flygplans-effektiva husvagnar

Aerodynamik är studien av krafter och den resulterande rörelsen av föremål i luften. Nu är Adria pionjärer inom denna vetenskap för husvagnar. Från och med Astella, som använder sig av flygplanens effektivitet och kanaliserar luftströmmar för att göra bogseringen säkrare och effektivare. En integrerad aerodynamisk konstruktion som stöds av högteknologiska elektroniska tester och analyser i en virtuell vindtunnel hos den världsberömda slovenska flygplanstillverkaren Pipistrel Aircraft tog luftflödeseffekterna vid bogsering av Astella till nästa nivå. Denna vetenskap har nu tillämpats på Adrias nya generation av husvagnar - först Adora och nu den nya Alpina. Aldrig tidigare har bogsering av husvagn varit så riktningsstabil och energieffektiv när det gäller så stora, bekväma och rymliga hem på hjul. Dessa husvagnar trotsar inte vinden, de arbetar med den. Långa resor är nu lättare för plånboken, eftersom den effektiva aerodynamiken minskar den genomsnittliga bränsleförbrukningen vid bogsering. Dessa husvagnar har en karakteristisk design, vackra nya silhuetter med perfekta proportioner och eleganta, stilrena linjer med mjukt rundade kanter. Dessa nya husvagnar är tysta och stabila på vägen och behåller sin stabilitet även under en storm.

Naturen som inspiration

Naturen har alltid varit en inspirationskälla för Adrias produkter. Adrias hemland Slovenien är ett grönt land där människorna uppskattar kontakten med naturen. Det är ett av de europeiska länder som har den största biologiska mångfalden och den renaste miljön. Precis som utsikten från bergstopparna eller färgerna i skogen ger en känsla av lugn, gör ljuset och de vackra vyerna en vistelse i Adria-fordon något att njuta av. Till och med den mildaste av vindar ger naturlig ventilation, medan den utmärkta isoleringen hjälper dig att hålla dig sval på sommaren, även utan luftkonditionering. När Adria utformade sina aerodynamiska lösningar var den första tanken att hämta inspiration från naturen. Föreställ dig hur vinden formar en regndroppe som faller högt från himlen mot marken eller en pilgrimsfalks exceptionella stabilitetskontroll vid vertikal nedstigning i hög hastighet. Adrias utvecklingsgrupp kombinerade den estetiska designen med vindprinciperna på ett mycket naturligt sätt.

Kombinera estetik med dynamik från flygindustrin

Adria och deras designpartner, Gigodesign studio, tog till sig djärva idéer och innovativt tänkande och kombinerade de bästa lösningarna från experter på vindvetenskap – Pipistrels flygtekniker. Den slovenska flygplanstillverkaren Pipistrel, det första företaget i världen som certifierar ett elektriskt flygplan, är ledande inom flygindustrin när det gäller utveckling av alternativa drivmedel. Astella representerar ett tekniskt genombrott, en insats av kombinerad kunskap och idéer och ett samarbete mellan mycket olika, till synes oförenliga områden och yrken. Adria har inspirerats av naturen och kombinerat de bästa och mest avancerade vetenskapliga lösningarna för att skapa toppmoderna husvagnar som kan dela luften enligt med lagarna för luftfart. Pipistrels expert på flygfysik och flygsimuleringar, Matej Andrejašič, förklarar huvudsyftet med de aerodynamiska lösningarna:

BURJA

en typ av slovensk vind

Vinden är så djupt inbäddad i människans liv att människor från hela världen har gett den namn beroende på dess kraft, effekt och riktning. Slovenien känner väl till kraften av ”Burja”, landets starkaste vind som blåser från bergsbarriärerna mot havet. Burjas styrka är en säkerhetsuppmaning, eftersom dess vindbyar kan nå orkanstyrka och till och med stoppa trafiken. Å andra sidan är Burja också en ädel vind, eftersom den alltid för med sig sol, stabilt väder och en harmonisk smak som exemplifieras i den slovenska kraški pršut, en typ av lufttorkad prosciutto som produceras i den Burja-drabbade regionen Kras.