Varumärke
DEN GAMLA GENERATIONENS ADRIA

Kan ”upcycling” vara glamoröst?

VARFÖR EN GAMMAL ADRIA-HUSVAGN KAN BLI DITT NÄSTA STORA PROJEKT
Av Will och Saira Aspinall
ADRIA-VAGNAR HAR MÅNGA LIV OCH DET ÄR INTE OVANLIGT ATT MAN STÖTER PÅ RIKTIGT GAMLA MODELLER SOM FORTFARANDE ÄR I BRA SKICK. HAR DU NÅGONSIN FUNDERAT PÅ ATT GENOMFÖRA ETT RENOVERINGSPROJEKT FÖR ATT SKAPA NÅGOT RIKTIGT SPECIELLT?

Med en liten ekonomisk investering och lite fantasi kan du förvandla något gammalt till något förtjusande i vintage-stil. Möt Will och Saira Aspinall, två britter som sålde sin bostad i London 2018 för att köpa en historisk bondgård nära sjön Bled i Slovenien. Paret renoverar långsamt det 400 år gamla huset till ett familjevänligt boutiquehotell. När Will undrade om han skulle ta itu med några mindre gör-det-själv-projekt innan han började med huset, gav Saira honom en gammal Adria 380-vagn och en vision om en vintageinspirerad mobil off-grid-bar. Rex' Bar var född.

Vi hittade Rex' Bar på avto.net, den populära slovenska webbplatsen för begagnade fordon. En Adria 380Q från 1979, fortfarande körduglig, kostade bara 900 euro och stod några kilometer bort.

Konceptet för baren väckte snabbt intresse hos en av landets mest populära miljövänliga campingplatser. När Will fick en plats på Eco River Camp under sommarmånaderna hade han bara fyra månader på sig att slutföra renoveringen. För att hålla kostnaderna nere återanvände Will många gamla saker som fanns på parets bondgård. Bland retrodetaljerna finns en garagedörr som nu fungerar som bardisk, en utmärkt tapet från 1950-talet som hittades på vinden som ger en vintagekänsla, och 150 år gamla golvbrädor som förvandlats till en terrass. Tillsammans med skräddarsydda bänkskivor i rostfritt stål och högteknologiska solpaneler uppfyller baren alla moderna standarder samtidigt som den behåller sin charm. Förutom att Saira och Will tillbringar sommaren med att servera törstiga campare, hyr de också ut Rex' Bar för evenemang och festivaler, t.ex. decemberfirandet och vårens chokladfestival i den närbelägna historiska staden Radovljica.

”REX' BAR BÖRJADE SOM ETT RENOVERINGSPROJEKT FÖR WILL, MEN DEN HAR BLIVIT EN STOR DEL AV VÅRT FAMILJELIV OCH ETT STÖD FÖR VÅR VERKSAMHET MEDAN VI RENOVERAR BONDGÅRDEN.”

Efter framgången med detta ”upcycling”-projekt bestämde sig Will och Saira för att köpa ytterligare en Adria. De blev förtjusta i den äggformade 300:an och bestämde sig för att den skulle bli en utmärkt glamping-enhet och började designa ett boutique-hotellrum i miniatyr.

Den nya husvagnen, med namnet No. 26, är inspirerad av Orientexpressens tågvagnar och erbjuder en lyxig vistelse med en fullstor dubbelsäng, linnelakan och ett tak med natthimmel. Den finns också på Eco River Camp i Slovenien och kan bokas för sommarvistelser för två eller fler nätter.

... OCH NO. 26 SÄGER VÄLKOMMEN!

No. 26 hade ägts av samma par under de senaste 20 åren och de höll på att uppgradera till en ny Adria. Vi samarbetade med samma slovenska designer för färgschemat och designen för utsidan och de skapade också över 50 folierade guldstjärneklistermärken åt oss – för att återskapa den natthimmel som jag ville ha i taket. Förutom att renovera det inre utrymmet skapade Will också ett soldäck för husvagnen för att ge gästerna ett privat utrymme där de kan sitta, äta och koppla av utomhus.

@slovenianfamilyaspinall

Slovenian Family Aspinall

ECO RIVER CAMP RADOVLIJICA,
SLOVENIEN

Eco River Camp är en liten campingplats i den slovenska alpregionen som till 100 % är självförsörjande och hållbar. Det ligger vid floden Sava och mycket nära sjön Bled och är den perfekta platsen för att utforska Sloveniens natur och skönhet. Campingen är öppen från den 1 juni till den 15 september varje år och tar emot gäster med fritidsfordon, husbilar, husvagnar och tält samt erbjuder boende på plats i canvastält, trästugor och No. 26.

ecorivercamp.com

Det är din tur!