Varumärke
2020.
ETT OTROLIGT ÅR I SADELN.

Sluta aldrig att tro!

ADRIA VÄRLDSKLASSPARTNER, TOPPCYKLISTEN PRIMOŽ ROGLIČ, REFLEKTERAR ÖVER EN HÄNDELSERIK SÄSONG.

Roglič, från Slovenien, har varit nummer ett på UCI:s världsranking det senaste året och kör för Team Jumbo-Visma. Säsongen 2020 visade sig vara hans mest framgångsrika och dramatiska i en hittills otrolig cykelkarriär, sedan han bytte från skidhoppning till två hjul. Säsongen 2020 innehöll några otroliga ögonblick.

SÅ NÄRA I TOUR DE FRANCE

Tour de France 2020 startade i Nice den 29:e augusti med 22 lag och 176 cyklister, med sista etappen i Paris, längs Champs Elysees söndagen den 20:e september, med en total sträcka på 3 484 kilometer.Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), också han från Slovenien, vann en dramatisk spurt med landsmannen Primož, och blev Tourens yngsta vinnare på 111 år. Roglič höll den gula tröjan i 13 dagar, men blev omkörd av Pogačar i en dramatisk sista etapp. För Adria Mobils hemland Slovenien var detta en anmärkningsvärd triumf, då två landsmän tävlade mot varandra i världens mest eftertraktade landsvägscykellopp.

Vinst i Liège-Bastogne-Liège

Två veckor senare var Primož tillbaka i Liege. Loppet avgjordes i en extraordinär femmannasprint till mållinjen, där Roglič vann över fransmannen Julian Alaphilippe i den jämnaste av fotofinaler, som av vissa respekterade cykelobservatörer kallade ”den mest jämna fotofinalen genom tiderna”.

Krönt som  mästare igen i Spanien.

LA VUELTA 2020, 2 892 KM ÖVER 18 ETAPPER FRÅN 10:e OKTOBER, MÅL I MADRID DEN 11:e NOVEMBER. ROGLIČ VAR IMPONERANDE I ETT EPISKT LOPP, LEDANDE FRÅN FRONTEN. HAN VISADE PROV PÅ MOD OCH BESLUTSAMHET I FINALEN, OCH DET BLEV EN ENSAM KAMP MOT RICHARD CARAPAZ FRÅN ECUADOR I DEN NÄST SISTA BACKETAPPEN. PÅ DEN SISTA DAGEN I MADRID VANN HAN TITELN, MED DEN MINSTA SEGERMARGINALEN SEDAN 1984.

År 2020 var exceptionellt på många sätt, men också extremt framgångsrikt för dig, eftersom du inledde säsongen med en seger och avslutade den som den ledande cyklisten i UCI:s rankning. Grattis igen och berätta för oss hur du kände efter denna extraordinära prestation.

Naturligtvis är jag mycket nöjd och stolt, men samtidigt är jag hungrig på mer. Jag vill alltid förbättra mig och ta itu med den största och svåraste utmaningen, det vill säga hur jag ska bli och förbli den bästa. Min träning och förberedelseprocess är också anpassad till detta, så att jag kan kämpa för den här positionen igen.

Trots dina extraordinära prestationer, resultat och vunna priser verkar du alltid realistisk och med fötterna på jorden. Hur gör du det?

Genom att förbli den du är; börja varje dag på nytt på ett sätt som gör att du förblir trogen till dig själv och samtidigt inte glömmer var du kommer ifrån och hur du kom hit. Detta är mycket viktigt för mig, för vid sidan av alla förberedelser och tävlingar händer det också mycket parallellt och på så sätt håller jag mig fokuserad på tävlingsrytmen under hela säsongen.

VINST AV GOLDEN WHEEL 2020.

Säsongen avslutades på topp när Primož vann det prestigefyllda priset Golden Wheel från franska Velo Magazine, som delas ut av sportjournalister från hela världen.

Trots att det bara är en cyklist som lyfter händerna vid mållinjen vet vi att cykelsporten är en lagsport, där man inte kan räkna med ett toppresultat utan rätt energi och samarbete inom laget. Hur har du och ditt team förberett er för den nya säsongen under den här perioden, är du nöjd med det arbete som utförts?

Det största fokuset låg på det faktum att vi trots individuell träning förblev ett lag; det betyder att vi hade ständig kontakt, trots att vi tränade hemma, att vi uppmuntrade, motiverade och stöttade varandra under hela perioden och förberedelseprocessen, och att vi samtidigt alltid arbetade hårt, så det känns bra att vi har tagit oss igenom den här perioden med framgång. Stödet och förtroendet från våra sponsorer och fans betydde också mycket för oss.

Vem eller vad tänker du oftast på under krävande förberedelser och tävlingar, vad inspirerar dig när det är som svårast?

Framförallt måste du vara trogen dig själv, göra det du älskar och fortsätta leta efter sätt att bli ännu bättre. Naturligtvis är min familj min största uppmuntran och stöd, och de ger mig extra styrka att komma till varje tävling så redo och motiverad som möjligt.

Berätta för oss vad möjligheten att använda en husbil under förberedelser och tävlingar betyder för dig och din familj.

I slutändan är det alltid en insikt om att tid är det viktigaste värdet, och den tid du tillbringar med dina nära och kära är ännu viktigare. Trots arbetsrytmen innebär husbilen alltid någon form av fritid, så den tid vi tillbringar på detta sätt är värdefull för mig, eftersom vi alltid har det väldigt trevligt.

Intervjun genomfördes i mars 2021. Du kan följa Primož under säsongen 21-2
www.primozroglic.com och på www.adria-mobil.com

Primoz Roglic, vinnare i OS-guld 2021,
individuell tidsförsök för herrcykling.