Livsstil
På jakt efter livets goda.

La vita è bella.

Av David Carradale
ETT MINNESVÄRT ITALIENSKT ÄVENTYR – DET PERFEKTA MOTGIFTET FÖR 2020!

Förra året var vi glada över att i alla fall få någon form av semester, att få smaka på lite frihet efter den svåra tiden. För oss var det en staycation i Italien, två veckor i mitten av augusti, då det visade sig vara lugnare än vanligt.
Vårt mål? För att testa på några av de enklare och finare sakerna i livet som just denna vackra region har att erbjuda. Ingen stor resa, bara en upplevelse för våra sinnen i Emilia-Romagna, Toscana och Umbrien i vår Compact-husbil.

VÅR RESPLAN OMFATTADE MODENA, BOLOGNA, CORTONA, ASSISI OCH DET FANTASTISKA VAL D'ORCIA.
ITALIEN.
EN FEST FÖR SINNENA!
#1 SYN
toscana
Val d’Orcia

Toscana måste vara en av de mest fotogeniska platserna på jorden. Varje stopp är en utsikt som du kommer att minnas. Det klassiska landskapet, kullstäderna, kyrkorna och gallerierna, marknaderna och vardagslivet verkar ha stannat i tiden. Vår bästa utsikt? Världsarvet Val d'Orcia, från kullarna söder om Siena till Monte Amiata.

”En plats som
är så vacker att du aldrig kommer att glömma den.”

#2 KÄNSEL
UMBRIA
ASSISI_HISTORIA

Du kan nästan känna historien i hela regionen. Särskilt i Toscana och Umbrien är du omgiven av gamla kullstäder, minnesvärda kyrkor och museer. Eftersom Italien var lugnare än normalt besökte vi Assisi.
Närmandet är dramatiskt, Assisi tornar upp sig över dig och klamrar sig fast vid de branta kullarna. Assisi, som är målet för många pilgrimsresor, är nära förknippat med den helige Franciskus. Han är ihågkommen av många, även icke-kristna, som en naturälskare och hans predikande till en publik av fåglar är en av många legender. Basilica di San Francesco dominerar staden och är ett måste, liksom utsikten från toppen av kullen ovanför staden.

#3 SMAK
emilia romagna
VINÄGERUPPLEVELSE

Det perfekta ackompanjemanget för god ost måste vara lagrad balsamvinäger (aceto balsamico), den mörka, koncentrerade och intensivt smaksatta vinägern med ursprung i Italien. Traditionellt tillverkad balsamico tillverkas genom att druvan reduceras och åldras i åratal i träfat. Tre typer har skyddad geografisk status enligt europeisk lag, alla i Modena-området. Vi besökte Bompana Vinegar, en familjeägd producent av certifierad balsamico di Modena. Värdar var den nuvarande Bompana-generationen, med sin egen vingård och speciella fat tillverkade av ek, kastanj och enbär. Vi spenderade timmar för att förstå processer och passioner, och konsten att tillverka balsamico. Det är en fascinerande historia. Vi spenderade också mycket pengar i familjebutiken!

”Ingenting förbereder dig för den utsökta smaken av åldrad balsamvinäger, placerad i tunna år 1850 och buteljerad först 2012.”

#4 LUKT
emilia romagna
PARMESAN_FABRIK

Som stora ostfantaster var ett besök på en produktionsanläggning för parmesan ett måste. Vi besökte fabriken 4 Madonne, där 16 000 parmesanhjul tillverkas varje år enligt ett lokalt recept från 1100-talet. Det är en modern anläggning eftersom de ursprungliga byggnaderna förstördes i jordbävningen 2012, då 33 000 osthjul förstördes. Det tar femton år att bli Ostmästare, den enda personen på plats som känner till det hemliga receptet. Produktionsprocessen är fascinerande med speciella maskiner så som ”storken”, som bär de 50 kilo tunga bollarna som så småningom blir till pressade osthjul. Hyllorna med åldrande osthjul, testhammaren och detaljrikedomen är anmärkningsvärd. Att gå genom anläggningen är ett angenämt angrepp på dina sinnen – den svaga doften av lagrad ost förstås – och förväntningen på provningsrummet och delikatessbutiken i slutet av rundturen.

#5 HÖRSEL
emilia romagna
Ferrari museum

Emilia-Romagna-regionen är perfekt för att tillfredsställa din önskan om att förflytta dig med stil och fart. Ett urval av ultimata ”leksaksfabriker och upplevelser”: Ducatis motorcykelfabrik i Bologna, Lamborghini-fabriken i Sant Agata Bolognese samt Maserati-fabriken och Enzo Ferrari-museet, båda i Modena.
Jag tillbringade en minnesvärd förmiddag med Ferrari-bilar, eftersom jag tidigare hade besökt alla de andra. Vilket fantastiskt beslut, nästan helt ensam i detta fantastiska museum; detta visade sig bli min mest perfekta dag 2020. Jag kan rekommendera alla dessa upplevelser, men kolla deras hemsidor för öppettider och boka online.

”Den perfekta dagen, ensam med Ferrari-bilar”

RARITETER
VINFÖNSTER_CORTONA

En av pandemins effekter är återupplivandet av de forntida ”vinfönsterna” i många toskanska kullstäder. Dessa ”bulchette del vino” har sitt ursprung från den italienska pesten 1629; ett litet hål i väggen där värden säkert kunde placera vin att sälja för att hålla affärerna igång.

buchettedelvino.org
Vinfönster
compact

Compact visade sig vara den perfekta reskamraten, lätt och smidig att köra och parkera, även i Toscanas kullstäder. Tanken att kunna åka överallt ger dig mod och en känsla av ökad frihet.

PRODUKTHÖJDPUNKTER:
• Nya Fiat Ducato eller Citroen Jumper som basfordon.
• Supreme, Plus och Axess-modeller.
• Bredd: 2,12 m.
• Längd: 5,99 m; 6,89 och 6,99 m.
• Planlösningarna SP, SL, DL och SC.
• Val mellan olika möbelstilar och textilier.
• Truma-värme.