Tuotemerkki
Kuinka aerodynamiikan ymmärrys muovaa Adrian uuden sukupolven asuntovaunuja
Kirjoittanut Jure Gregorčič
Mitä yhteistä on nykyaikaisella asuntovaunulla ja uusinta tekniikkaa edustavalla lentokoneella? Yksi sana: aerodynamiikka.

Luontoäidin tuottama tuuli on ilmiö, jonka energiaa ja voimaa ei pidä koskaan aliarvioida. Myrskytuulista selviäminen tarkoittaa yhden luonnon brutaaleimman voiman kokemista. Tuuli on myös voima, joka on antanut ihmisille siivet, joiden avulla he voivat tutustua maailmaan ja jota ilman emme olisi koskaan voineet lentää tai ymmärtää rakenteiden tehokkuuden ja liikkuvuuden merkitystä. Jos tuulta ei ymmärrettäisi ja kunnioitettaisi, sen energia olisi jäänyt pysyvästi uhaksi meille. Ihminen on oppinut vangitsemaan tuulen ilmavirrat ja kanavoimaan ne mielensä mukaan tehden näin vihollisesta liittolaisen.

Kauniit aerodynaamisesti tehokkaat asuntovaunut

Aerodynamiikka tarkoittaa ilman halki liikkuvien voimien ja niistä aiheutuvan esineiden liikkeen tutkimista. Adria hyödyntää nyt edelläkävijänä tätä tieteenalaa asuntovaunuissa. Aloitimme Astellasta, jossa hyödynnetään ilmailualan tehokkuutta ja kanavoidaan ilmavirrat niin, että vetämisestä tulee entistä turvallisempaa ja tehokkaampaa. Integroitu aerodynaaminen malli, jota tukivat maailmankuulun slovenialaisen lentokonevalmistaja Pipistrel Aircraftin virtuaalisessa tuulitunnelissa suoritetut huipputekniikkaa edustavat elektroniset testit ja analyysit, vei Astellan vetämiseen vaikuttavat ilmavirran vaikutukset seuraavalle tasolle. Tätä tiedettä on nyt sovellettu Adrian uuden sukupolven asuntovaunuihin – ensin Adoraan ja nyt uuteen Alpinaan. Asuntovaunun vetäminen sujuu nyt paremmalla suuntavakaudella ja energiatehokkuudella kuin koskaan aiemmin tällaisten suurten, mukavien ja tilavien pyörien päällä olevien kotien tapauksessa. Nämä asuntovaunut eivät uhmaa tuulta ajettaessa, vaan tekevät sen kanssa yhteistyötä. Pitkien matkojen ajaminen rasittaa nyt entistä vähemmän lompakkoa, sillä tehokas aerodynamiikka alentaa polttoaineen keskikulutusta vedettäessä. Näissä asuntovaunuissa on omaleimainen muotoilu, kauniit uudet profiilit täydellisillä mitoilla ja tyylikkäät, selkeät linjat pehmeästi pyöristetyillä reunoilla. Nämä tiellä hiljaiset ja vakaat uudet asuntovaunut säilyttävät vakautensa jopa myrskyssä.

Luonto inspiraation lähteenä

Luonto on aina toiminut Adrian tuotteiden inspiraation lähteenä. Adrian kotimaa Slovenia on vehreä maa, jossa ihmiset arvostavat kosketusta luontoon. Se kuuluu niiden Euroopan maiden joukkoon, joissa on suurin biologinen monimuotoisuus ja puhtain ympäristö. Aivan kuten näkymä vuoren huipulta tai metsän värit rauhoittavat, samoin valoisat ja luonnonkauniit näkymät tekevät majoittumisesta Adrian ajoneuvoihin elämyksen. Pieninkin tuuli takaa luonnollisen ilmanvaihdon ja erinomainen eristys auttaa säilyttämään viileyden kesällä jopa ilman ilmastointia. Aerodynaamisia ratkaisuja suunniteltaessa Adrian ensimmäinen ajatus oli etsiä innoitusta luonnosta. Kuvittele, kuinka tuuli muovaa taivaalta maahan putoavan sadepisaran, tai muuttohaukan poikkeuksellista vakautta sen syöksyessä suurella nopeudella alas. Adrian kehitystiimi yhdisti esteettisen muotoilun tuulen toimintaperiaatteisiin erittäin luonnollisella tavalla.

Estetiikka yhdistettynä ilmailu- ja avaruusalan dynamiikkaan

Adria ja sen suunnittelukumppani Gigodesign studio hyödynsivät rohkeita ideoita ja innovatiivista ajattelua sekä yhdistivät Pipistrelin ilmailusuunnittelijoiden eli tuulitieteen asiantuntijoiden parhaat ratkaisut. Slovenialainen lentokonevalmistaja Pipistrel, joka sertifioi ensimmäisenä maailmassa sähköisen lentokoneen, on ilmailualan johtaja vaihtoehtoisten voimanlähteiden kehittämisessä. Astella edustaa teknistä läpimurtoa, yhdistetyn tiedon ja ideoiden liittoa sekä todella erilaisten näennäisesti yhteensopimattomalta vaikuttavien alojen ja ammattilaisten yhteistyötä. Luonnon inspiroimana Adria yhdisti tieteen parhaat ja edistyneimmät ratkaisut luodakseen uusinta tekniikkaa edustavia asuntovaunuja, jotka halkovat ilmaa ilmailun lainalaisuuksien mukaan. Pipistrelin ilmailufysiikan ja ilmasimulointien asiantuntija Matej Andrejašič kertoo aerodynaamisten ratkaisujen päätarkoituksen:

BURJA

slovenialainen tuulityyppi

Tuuli on vaikuttanut ihmisten elämään niin paljon, että ihmiset ympäri maailmaa ovat antaneet sille nimiä sen voimakkuuden, vaikutuksen ja suunnan mukaan. Sloveniassa tunnetaan hyvin ”Burjan” voima. Tämä tuuli on maan voimakkain ja puhaltaa vuorilta kohti merta. Burjan voimakkuus toimii muistutuksena turvallisuudesta, sillä puuskat voivat saavuttaa hurrikaanin tasoja ja jopa pysäyttää liikenteen. Toisaalta burja on myös jalo tuuli, sillä se tuo mukanaan aina auringon, vakaan sään ja maun harmonian, josta esimerkki on slovenialainen kraški pršut, eräänlainen ilmakuivattu kinkku, jota valmistetaan Krasin alueella, jolla burja puhaltaa.