Elämäntyyli
Elämän upeita asioita etsimässä.

La vita è bella.

Kirjoittanut David Carradale
IKIMUISTOINEN ITALIAN-SEIKKAILU – TÄYDELLINEN PIRISTYS VUOTEEN 2020!

Viime vuonna olimme iloisia, jos pääsimme edes jonkinlaiselle lomalle ja maistamaan vapautta vaikeiden aikojen jälkeen. Meille se tarkoitti kahden viikon kotilomaa Italiassa elokuun puolivälissä, kun tuntui olevan tavallista hiljaisempaa. Tavoitteemme? Kokeilla yksinkertaisia, hienompia asioita, joita tällä kauniilla alueella on tarjota.
Ei suurta tutustumiskierrosta, vaan herättelimme aistejamme Emilia-Romagnassa, Toskanassa ja Umbriassa Compact-matkailuautossamme.

MATKAMME KULKI MODENAAN, BOLOGNAAN, CORTONAAN, ASSISIIN JA UPEAAN VAL D’ORCIAAN.
ITALIA.
AISTIEN JUHLAA!
#1 NÄKÖ
toscana
Val d’Orcia

Toskana on varmasti yksi maailman kuvauksellisimmista paikoista. Jokainen pysähdyspaikka on ikimuistoinen. Klassiset maisemat, vuoristokaupungit, kirkot ja taidegalleriat, torit ja arki, joissa aika näyttää seisahtuneen. Paras maisema? Maailmanperintökohde, Val d’Orcia, vuorilta Sienan eteläpuolella Monte Amiataan.

“Alue on niin kaunis, ettei
sitä unohda koskaan.”

#2 TUNTOAISTI
UMBRIA
ASSISI_HISTORIA

Kaikkialla alueella voi lähes koskettaa historiaa. Erityisesti Toskanassa ja Umbriassa on muinaisia vuoristokaupunkeja, ikimuistoisia kirkkoja ja museoita. Italian ollessa tavallista hiljaisempi kävimme Assisissa.
Näkymä on näyttävä – Assisi siintää yläpuolella jyrkkien kallioiden päällä. Monien pyhiinvaellusten kohteena ollut Assisi liitetään oleellisesti omaan poikaansa Franciscus Assisilaiseen. Monet muutkin kuin kristityt muistavat hänet luonnon ystävänä, ja eräs legendoista on se, että hän saarnasi lintuparvelle. Basilica di San Francesco on kaupungin näyttävin rakennus ja ehdoton nähtävyys. Kannattaa myös kävellä kylän yllä olevalle vuorelle katselemaan maisemia.

#3 MAKU
emilia romagna
ETIKKAELÄMYS

Täydellinen seuralainen hyvälle juustolle on ehdottomasti pitkään kypsytetty balsamiviinietikka (aceto balsamico). Tämä tumma, tiivis ja erittäin maukas etikka on peräisin Italiasta. Perinteinen balsamico valmistetaan keittämällä rypälemehua kokoon ja kypsyttämällä sitä vuosia puutynnyreissä. Kolmella tyypillä on Euroopan lainsäädännön mukainen maantieteellisen merkinnän suoja, kaikki Modenan alueella. Vierailimme Bompana Vinegarissa, joka on perheomisteinen sertifioitua balsamico di Modenaa valmistava yritys. Yritystä pyörittää Bompanan nykyinen sukupolvi, ja heillä on oma viinitarha ja erikoisvalmisteiset tammi-, kastanja- ja katajatynnyrit. Vietimme paikassa tunteja perehtyen balsamicon valmistamisen prosesseihin ja intohimoon sitä kohtaan. Se on kiehtova tarina. Myös perheen omistamassa kaupassa vierähti tovi!

“Mikään ei vedä vertoja pitkään kypsytetyn, tynnyriin vuonna 1850 laitetun ja vasta vuonna 2012 pullotetun balsamiviinietikan hienolle maulle.”

#4 HAJU
PARMESAANI_TEHDAS
PARMESAN_FACTORY

Juuston kiihkeänä ystävänä emme voineet jättää väliin käyntiä parmesaanitehtaalla. Kävimme 4 Madonne -tehtaalla, jossa valmistetaan vuosittain 16 000 kiekkoa parmesaania paikallisella 1100-luvun reseptillä. Tehdas on uusi, sillä alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat vuoden 2012 maanjäristyksessä, jossa tuhoutui 33 000 juustokiekkoa. Kestää viisitoista vuotta tulla juustomestariksi, joka on paikan ainoa salaisen reseptin tietävä henkilö. Valmistusprosessi on kiehtova. Siihen kuuluu erityiset koneet, kuten ”haikara”, joka kantaa 50 kilon palloja, joista lopulta tulee puristettuja juustokiekkoja. Hyllyt, joissa juustokiekkoja kypsytetään, testausvasara ja pienet yksityiskohdat ovat hämmästyttäviä. Tehtaan läpi kulkeminen on miellyttävä hyökkäys aisteja kohtaan – mieto kypsytetyn juuston tuoksu – ja odottava tunne, kun maisteluhuone lähestyy ja pääsee maistamaan herkkuja kiertueen lopuksi.

#5 KUULO
emilia romagna
Ferrari museum

Emilia-Romagnan alue on täydellinen, jos haluat liikkua tyylillä ja nopeasti. Täältä löytyy parhaat ”lelutehtaat ja -elämykset”: Ducati-moottoripyörätehdas Bolognassa; Lamborghini-tehdas Sant Agata Bolognesessa, Maserati-tehdas ja Enzo Ferrari -museo Modenassa.
Vietin ikimuistoisen aamun Ferrarien joukossa, sillä olin jo aiemmin käynyt muissa paikoissa. Loistava päätös: olin lähes yksin tässä upeassa museossa. Tämä oli yksi täydellisimmistä päivistäni vuonna 2020. Suosittelen kaikkia näitä elämyksiä. Katso paikkojen aukioloajat ja varaa tutustumiskierros netistä niiden verkkosivuilta.

“Täydellisin päivä yksin Ferrarien kanssa.”

KURIOSITEETIT
VIINI-IKKUNAT_CORTONA

Yksi pandemian seurauksista on ollut muinaisten ”viini-ikkunoiden” paluu useissa Toskanan vuoristokylissä. Nämä ”bulchette del vinot”, jotka saivat alkunsa Italian vuoden 1629 ruton aikaan, ovat pieniä aukkoja seinässä, joista anniskelupaikkojen omistajat pystyivät myymään viiniä asiakkailleen pitääkseen liiketoimintansa pystyssä.

buchettedelvino.org
Viini-ikkunat

ph: Robbin Gheesling

winedoorsflorence.com

credit: Brittany Starr

compact

Compact todisti olevansa täydellinen matkakumppani – helppo ja ketterä ajaa ja pysäköidä, jopa Toskanan huimaavissa vuoristokylissä. Kyky mennä mihin tahansa rohkaisee ja saa tuntemaan itsensä vapaammaksi.

TUOTTEEN KOHOKOHDAT:
• Uusi Fiat Ducato tai Citroen Jumper ajoneuvopohjana.
• Supreme-, Plus- ja Axess-mallit.
• Leveys: 2,12 m.
• Pituudet: 5,99 m, 6,89 m ja 6,99 m.
• SP-, SL-, DL- ja SC-pohjaratkaisut.
• Kalusteiden tyylin ja tekstiilien valinta.
• Truma-lämmitys.

Tutustu tarkemmin kohteeseen