Merk
VHoe inzicht in 'aerodynamica' vormgeeft aan de nieuwe generatie Adria-caravans.
Door Jure Gregorčič
Wat is de overeenkomst tussen een moderne, hedendaagse caravan
en het allernieuwste vliegtuig? Eén woord: aerodynamica.

De wind die Moeder Natuur op ons afstuurt, is een fenomeen waarvan de energie en kracht nooit onderschat mogen worden. Het doorstaan van een storm staat gelijk aan het ervaren van een van de meest brute krachten van de natuur. Wind is ook de kracht die de mensheid vleugels heeft gegeven om de wereld te ontdekken. Zonder de wind hadden we nooit kunnen vliegen of inzicht kunnen krijgen in het belang van efficiëntie en mobiliteit van constructies. Zonder begrip en respect voor de wind zou de energie daarvan altijd een bedreiging voor ons zijn geweest. De mensheid geeft geleerd om de luchtstromen van de wind te vangen en naar eigen inzicht te sturen, waardoor de wind niet langer een vijand was maar een bondgenoot.

Prachtige caravans met de efficiëntie van een vliegtuigeen vliegtuigs

Aerodynamica is de leer der bewegingskracht en de resulterende beweging van objecten door de lucht. Adria gaat deze baanbrekende wetenschap nu integreren in haar caravans. Om te beginnen met de Astella, die gebruikmaakt van luchtvaartefficiëntie en de luchtstromen stuurt om het slepen veiliger en efficiënter te maken. Een geïntegreerd aerodynamisch ontwerp, ondersteund door hightech elektronische testen en analyses die zijn uitgevoerd in een virtuele windtunnel van de wereldberoemde Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel Aircraft, heeft de effecten van de luchtstroom op het slepen van de Astella naar een hoger plan getild. Deze wetenschap is nu toegepast op de nieuwe generatie caravans van Adria; eerst op de Adora en nu op de nieuwe Alpina. Nog nooit eerder was het slepen van een caravan zo directioneel stabiel en energie-efficiënt als het gaat om zulke grote, comfortabele en ruime huizen op wielen. Deze caravans trotseren de wind niet tijdens het rijden, ze werken er juist mee samen. Lange-afstandsreizen zijn nu ook vriendelijker voor de portemonnee omdat de efficiënte aerodynamica het gemiddelde brandstofverbruik van het slepen reduceert. Deze caravans hebben een karakteristiek ontwerp, prachtige nieuwe silhouetten met de perfecte verhoudingen en elegante, strakke lijnen met zacht afgeronde hoeken. Deze nieuwe caravans zijn stil, liggen stabiel op de weg en blijven deze stabiliteit zelfs tijdens een storm behouden.

De natuur als inspiratiebron

De natuur is altijd al een inspiratiebron geweest voor de producten van Adria. De thuisbasis van Adria, Slovenië, is een groen land wiens inwoners grote waarde hechten aan contact met de natuur. Het is een van de Europese landen met het hoogste niveau van biodiversiteit en de schoonste omgevingen. Net zoals dat een uitzicht vanaf de bergtoppen of de kleuren van een bos zorgen voor een gevoel van rust, zorgen het licht en de schilderachtige uitzichten ervoor dat een verblijf in een van de voertuigen van Adria de moeite waard is. Zelfs het kleinste briesje zorgt voor een natuurlijke ventilatie, terwijl de uitstekende isolatie je ook zonder airconditioning helpt koel te blijven in de zomer. Bij het ontwerpen van de aerodynamische oplossingen, ging de eerste gedachte van Adria ernaar uit om inspiratie te halen uit de natuur. Stel je eens voor hoe de wind een regendruppel vormgeeft die vanaf hoog in de lucht op de grond valt of de bijzondere stabiliteitscontrole van een slechtvalk die met hoge snelheid een verticale daling inzet. Het ontwikkelingsteam van Adria heeft het esthetische ontwerp op een natuurlijke manier gecombineerd met de principes van de wind.

Het combineren van esthetica met luchtvaartdynamiek

Adria en haar ontwerppartner, de Gigodesign-studio, hebben gedurfde ideeën en een innovatieve denkwijze omarmd om op die manier de beste oplossingen van experts in de wetenschap van de wind te combineren - de luchtvaartingenieurs van Pipistrel. De Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel, het eerste bedrijf ter wereld dat een elektrisch vliegtuig heeft gecertificeerd, is een marktleider in de luchtvaartindustrie als het gaat om de ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen. De Astella vertegenwoordigt een technologische doorbraak, een poel van gecombineerde kennis en ideeën en de samenwerking tussen zeer verschillende, ogenschijnlijk incompatibele vakgebieden en beroepen. Adria heeft, geïnspireerd door de natuur, de beste en meest geavanceerde wetenschapsoplossingen gecombineerd om moderne caravans te creëren die volgens de principes van de luchtvaartwetten door de lucht klieven. De expert in aeronautische natuurkunde en aerodynamische simulaties van Pipistrel, Matej Andrejašič, geeft een toelichting op het belangrijkste doel van aerodynamische oplossingen:

BURJA

een Sloveens type wind

De wind is zo diep verankerd in mensenlevens dat mensen van over de hele wereld deze wind zelfs een naam geven die gerelateerd is aan de kracht, het effect en de richting van de storm. Slovenië is goed bekend met de kracht van 'Burja', de krachtigste wind van het land die waait vanuit de grenzen van het gebergte in de richting van de zee. De kracht van de Burja fungeert als een veiligheidswaarschuwing, omdat de windvlagen het niveau van een orkaan kunnen aannemen en zelfs het verkeer platleggen. Aan de andere kant is de Burja ook een nobele wind omdat deze daarna altijd overgaat in zonnig, stabiel weer en de harmonie van smaak die wordt aangetoond in de Sloveense kraški pršut, een soort zongedroogde prosciutto (ham) die wordt geproduceerd in de door de Burja geteisterde regio Kras.