Lifestyle
Op zoek naar de beste dingen in het leven.

La vita è bella.

Door David Carradale
EEN ONVERGETELIJK ITALIAANS AVONTUUR - HET PERFECTE ANTIDOTUM VOOR 2020!

Vorig jaar waren we al blij met elke soort vakantie die we konden vieren, gewoon om weer eens aan de vrijheid te proeven na zo'n moeilijke tijd voor iedereen. Voor ons was dat een 'staycation' in Italië, twee weken midden in augustus toen het rustiger bleek te zijn dan gewoonlijk.
Ons doel? Het proeven van een aantal van de eenvoudige, mooie dingen die deze prachtige regio te bieden heeft. Geen grote rondreis, gewoon onze zintuigen ontdekken in Emilia-Romagna, Toscane en Umbrië in onze Compact-camper.

DE DOOR ONS UITGESTIPPELDE ROUTE BRACHT ONS NAAR MODENA,
BOLOGNA, CORTONA, ASSISI EN HET SCHITTERENDE VAL D’ORCIA.
ITALIË. EEN PRIKKELEND FEEST VOOR DE ZINTUIGEN!
#1 ZIEN
toscana
Val d’Orcia

Toscane moet wel één van de meest fotogenieke plekken op aarde zijn. Elke stop biedt een onvergetelijk uitzicht. In het klassieke landschap, de heuveldorpjes, de kerken en galerijen, de markten en het alledaagse leven lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ons beste uitzicht? Absoluut Val d’Orcia, opgenomen op de Werelderfgoedlijst, vanaf de heuvels in het zuiden van Siena naar Monte Amiata.

“Dit gebied is
zo mooi dat je
het nooit meer
zult vergeten.’’

#2 VOELEN
UMBRIA
ASSISI_GESCHIEDENIS

In de hele regio kun je de geschiedenis bijna voelen. Met name in Toscane en Umbrië word je omgeven door historische heuveldorpjes, gedenkwaardige kerken en musea. Nu Italië rustiger is dan normaal, brachten we een bezoek aan Assisi.
De weg ernaartoe is spectaculair, met Assisi dat wel boven je uit lijkt te zweven en zich vastklampt aan de steile heuvels. Assisi is de bestemming voor talloze pelgrimstochten en is onlosmakelijk verbonden met de hier geboren Sint-Franciscus van Assisi. Hij wordt door velen herinnerd, zelfs door niet-Christenen, als een liefhebber van de natuur en zijn preek voor een publiek bestaande uit vogels is een van de vele legendes die over hem bestaan. De Basilica di San Francesco is de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje en is een absolute aanrader, net als wandelen naar de top van de heuvel boven de stad, voor de adembenemende uitzichten.

#3 PROEVEN
emilia romagna
AZIJNERVARING

De perfecte begeleiding voor heerlijke kaas moet absoluut gerijpte balsamicoazijn (aceto balsamico) zijn: de donkere, geconcentreerde en intense azijn die zijn oorsprong vindt in Italië. De traditionele balsamico wordt gemaakt door de druif jarenlang in houten vaten te laten rijpen. Er zijn drie soorten balsamico met een beschermde geografische status onder de Europese wetgeving, die zich alle drie in de regio van Modena bevinden. We hebben een bezoek gebracht aan Bompana Vinegar, een familiebedrijf waar de gecertificeerde balsamico di Modena wordt geproduceerd. We werden verwelkomd door de huidige Bompana-generatie met hun eigen wijngaard en speciale vaten gemaakt van eikenhout, kastanjehout en takken van de jeneverbes. We hebben hier uren doorgebracht om de processen en de passies die gepaard gaan met het maken van balsamico te doorgronden. Het is een fascinerend verhaal. We hebben ook een hoop tijd doorgebracht in de familiewinkel!

“Er is eigenlijk niets dat je kan voorbereiden op de verfijnde smaak van gerijpte balsamicoazijn die in 1850 in de vaten is gestopt en pas in 2012 werd gebotteld.’’

#4 REUK
emilia romagna
PARMEZAANFABRIEK

Als vurige verslinders van kaas kon een bezoekje aan een fabriek van Parmezaanse kaas uiteraard niet op het programma ontbreken. We hebben een bezoek gebracht aan de 4 Madonne-fabriek waar elk jaar 16.000 schijven Parmezaanse kaas worden geproduceerd aan de hand van een lokaal recept uit de 12e eeuw. Het is een moderne fabriek, omdat de originele gebouwen tijdens de aardbeving van 2012 werden verwoest en 33.000 schijven kaas werden vernietigd. Het duurt wel vijftien jaar om een kaasmeester te worden, de enige persoon op de locatie die het geheime recept kent. Het productieproces is fascinerend en maakt gebruik van speciale machines, zoals 'de ooievaar' die de ballen kaas van 50 kilo draagt die uiteindelijk de samengeperste schijven kaas zullen worden. De rekken met rijpende kazen, de testhamer en de aandacht voor details is echt uitzonderlijk. Het wandelen door de fabriek zorgt voor een plezierige prikkeling van de zintuigen, uiteraard door het milde aroma van gerijpte kaas, maar ook dankzij het vooruitzicht op de proefkamer en de delicatessen aan het einde van de rondleiding.

#5 HOREN
emilia romagna
Ferrari museum

De regio Emilia-Romagna is perfect als je ervan houdt om je snel en in stijl te verplaatsen. Een selectie uit ultieme 'speelgoedfabrieken en ervaringen': de Ducati-motorfabriek in Bologna, de Lamborghini-fabriek in Sant Agata Bolognese en de Maserati-fabriek en het Enzo Ferrari-museum, beiden in Modena. Ik heb een gedenkwaardige ochtend doorgebracht in het Ferrari-museum, aangezien ik al eens eerder bij alle andere locaties was geweest. Wat een geweldige beslissing: ik was bijna alleen in dit wonderbaarlijke museum en het bleek achteraf mijn meest perfecte dag in 2020 te zijn. Ik zou al deze ervaringen aanraden, dus kijk op de websites voor de openingstijden en reserveer online.

“De meest perfecte dag, alleen met
Ferrari's”

EIGENAARDIGHEDEN
WIJNVENSTERS_CORTONA

One effect of the pandemic, has been the revival of ancient ‘wine windows’ in many Tuscan hill-towns. ThesEén effect van de pandemie is de opleving van de historische 'wijnventers' in een groot aantal heuveldorpjes in Toscane. Deze 'bulchette del vino' zijn ontstaan tijdens de Italiaanse pestepidemie van 1629 en zijn eigenlijk kleine gaten in de muur waarin uitbaters van drankgelegenheden flessen wijn veilig te koop konden aanbieden om in bedrijf te blijven.e bulchette del vino, originated in the 1629 Italian plague, a small hole in the wall where patrons of drinking establishments could safely place wine to sell, in order to keep in business.

buchettedelvino.org
Wijnvensters

credit: Robbin Gheesling

winedoorsflorence.com

credit: Brittany Starr

compact

De Compact heeft bewezen de perfecte reisgenoot te zijn, eenvoudig en wendbaar te besturen en te parkeren, zelfs in de heuvelachtige bergstadjes in Toscane. De mentaliteit van 'gaan en staan waar je maar wilt' moedigt je aan en geeft je een gevoel van toegevoegde vrijheid.

PRODUCT-HIGHLIGHTS:
• Nieuw Fiat Ducato- of Citroën Jumper-basisvoertuig.
• Supreme-, Plus- en Axess-modellen.
• Breedte: 2,12 m.
• Lengtes: 5,99 m, 6.89 m en 6,99m.
• SP-, SL-, DL- en SC-indelingen.
• Keuze in meubilairstijlen en stoffen.
• Truma-verwarming.