Livsstil
På leting etter de finere tingene i livet

Livet er vakkert.

Av David Carradale
EN MINNEVERDIG ITALIENSK EVENTYR – DEN PERFEKTE KUREN FOR 2020!

I fjor var vi fornøyd så lenge vi fikk en liten ferie, kun for å få litt frihet etter et vanskelig tid for alle. For oss, en hjemmeferie i Italia, to uker i midten av august, da det viste seg at det var roligere enn vanlig.
Målet vårt? For å få smaken av de enklere, finere tingene, som denne deilige regionen har å tilby. Ingen storslagenheter, kun utforsking i Emilia-Romagna, Toscana og Umbria i vår kompakte bobil.

VÅR REISERUTE FØRTE OSS TIL MODENA, BOLOGNA, CORTONA, ASSISI OG DEILIGE VAL D’ORCIA.
ITALIA.
EN FRYD FOR SANSENE!
#1 SEVERDIGHET
toscana
Val d’Orcia

Toscana må være en av de mest fotogene stedene på jorda. Alle stopp er et besøk som sitter i minnene. Det klassiske landskapet, byene i fjellene, kirkene og galleriene, markedene og dagliglivet ser ut til å sitte fast i gamledager. Vår beste severdighet? UNESCO verdensarvsliste, Val d’Orcia, fra fjellene sør for Siena til Monte Amiata.

«Et område
som er så
fantastisk,
at du aldri vil
glemme det.»

#2 BERØRING
UMBRIA
ASSISI_HISTORIE

Gjennom hele regionen kan du nesten føle historien. Spesielt i Toscana og Umbria, der du er omringet av gamle fjellbyer, minneverdige kirker og museum. Da Italia var stillere enn normalt, besøkte vi Assisi.
Det er teatralsk å komme dit, der Assisi reiser seg over deg, klynget til det bratte fjellet. Det er en destinasjon for mange pilgrimfarere, da Assisi er intrikat koblet sammen med St.Francis, som er født her. Han er husket av mange, til og med ikke-kristne, som en naturelsker og sin preken for fuglene er en av mange legender. Basilika de San Franceso dominerer byen og er noe som må sees, og også det å ta en spasertur til toppen av fjellet over byen, for å få med seg utsikten.

#3 SMAK
emilia romagna
EDDIK-OPPLEVELSE

Det perfekte tilbehør til fantastisk ost er definitivt balsamico-eddik (aceto balsamico), den mørke, konsentrerte og intense smaken av eddik, opprinnelig fra Italia. Tradisjonelt laget balsamico er laget ved å redusere druer og legge det i tønner for aldring. Tre typer har status beskyttet geografisk av europeisk lovgivning, og alle er i Modena-området. Vi besøker Bompana Vinegar, en familie-eid produsent av sertifisert balsamico de Modena. Vi ble tatt imot av den nåværende Bompana-generasjonen, med egen vingård og spesielle tønner laget av eik, kastanje og einer. Vi tilbrakte flere timer der vi ble forklart prosessene og lidenskapen bak kunsten med å lage balsamico. Det er en fascinerende fortelling. Vi brukte også mye tid i familie-butikken!

«Ingenting forbereder deg for den utsøkte smaken av aldret balsamico-eddik,
lagt på tønne i 1850 og kun flasket i 2012.»

#4 LUKT
emilia romagna
PARMESAN_FABRIKK

Som ivrige ostespisere, er et besøk til en produktfasilitet for parmesan noe vi ikke kunne gå glipp av. Vi besøkte 4 Madonne-fabrikker, der 16 000 parmesan-hjul blir produsert hvert år, basert på lokal oppskrift fra 1100-tallet. Det er en moderne fabrikk, da de opprinnelige bygningene ble ødelagt i jordskjelvet i 2012, da 33 000 parmesan-hjul ble ødelagt. Det tar 15 år å bli en ostemaker, som er den eneste personen på stedet som vet den hemmelige oppskriften. Produksjonsprosessen er fascinerende, spesielle maskiner, som «storken» som løfter baller på 50 kg, som til slutt blir de sammenpressede ostehjulene. Hyllene med ost til aldring, testhammeren og oppmerksomheten til detaljer er utrolig. Å gå gjennom fabrikken, er et herlig angrep på sansene dine, så klart den langsomme aromaen av aldrende ost, og forventningen i smaksrommet og delikatessen på slutten av omvisningen.

#5 LYTTE
emilia romagna
Ferrari museum

I regionen Emilia-Romagna er perfekt for å tilfredsstille lidenskapen din for å flytte seg i stil, raskt. Et valg av ultimate «lekefabrikker og opplevelser»: motorsykkelfabrikken til Ducati i Bologna: Lamborghini-fabrikken i Sant Agata Bolgnese, og Maserati-fabrikken og Enzo Ferrari-museum, som begge er i Modena.
Jeg tilbrakte en minneverdig morgen blant Ferrarier, da jeg tidligere hadde besøkt alt det andre. For en fantastisk avgjørelse, nesten helt alene i dette makeløse museum, dette viste seg å bli den mest perfekte dagen i 2020. Jeg anbefaler alle disse opplevelsene, sjekk nettsidene deres for åpningstider og bestill på nett.

«Den mest perfekte dagen, alene med Ferrarier»

KURIOSITETER
VIN-VINDU_CORTONA

En effekt av pandemien, har vært fremveksten av gammeldagse «vin-vinduer» i mange fjell-landsbyer i Toscana. Disse vinhullene som hadde sine framspring under pesten i Italia i 1629, et lite hull i veggen der eierne ved drikkevirksomheter trygt kunne sette ut vin for salg, for å kunne opprettholde bedriften sin.

buchettedelvino.org
Vin-vinduer

ph: Robbin Gheesling

winedoorsflorence.com

ph: Brittany Starr

compact

Compact-utgaven viste seg å være det perfekte reisefølget, enkel og sprek å kjøre og parkere, selv i svimlende
Toscanas fjellbyer. Mentaliteten å dra hvor som helst oppmuntrer deg og gir deg følelsen av ekstra frihet.

PRODUKT HØYDEPUNKTER:
• Ny Fiat Ducato eller Citroen Jumper basekjøretøy.
• Supreme, Plus og Axess modeller.
• Bredde: 2,12 m.
• Lengde: 5,99 m; 6,89 m og 6,99 m.
• SP-, SL-, DL- og SC-layouter.
• Valg av møbelstiler og tekstiler.
• Truma-oppvarming.