Känsla av äventyr

NY PRODUKTFOKUSERAD

Guldjakt i nya Compact.

Upptäck med om Compact

HAR DU NÅGONSIN VARIT PÅ TRYFFELJAKT I EN HUSBIL?

Det går inte att föreställa sig dagens gourmetkök utan tryffel. Denna högt eftertraktade svamp växer lite hemligt i vissa delar i europa, särskilt i sydvästra frankrike, i umbrien och toskana i italien där det finnsEn särskild jordmån och trädrötter som skapar ideala förutsättningar.

En mindre känd plats är Istrien,
ett område med dolda tillgångar.

Istrien (eller istra) har en färgstark historia och har under århundraden bytt  ägandeskap mellan många olika imperier och länder, men det är i stort sett en  orörd del av norra kroatien, alldeles bredvid slovenien, adria mobils  hemland. Så nästa gång du kör ner till kroatiska kusten borde du verkligen  prova på istriens inland - du kanske finner guld.

Istrien är välkänt för vit tryffel av högsta kvalitet, vilken står sig väl mot tryffeln från de italienska områdena Alba och Piemonte. Men kan man leta efter tryffel i en husbil? Vi provade.

Det fordon vi valde var nya Adria Compact - ett bra val för att utan problem nå svåråtkomliga bergsbyar och köra på små skogsvägar. Oerhört lättkörd och dessutom mycket bekväm.

Av Neil Morley, foto Daniele Molineris.

Istria is well known for the highest quality white truffle, which rivals those of Italian regions of Alba and Piedmont. But can you hunt them in a motorhome? We tried.

by neil morley - photography from neil morley and from neal rylatt

ÅK VART SOM HELST!

Det är vad nya Compact utlovar. Ja, kanske inte riktigtvar som helst men du fattar poängen, det är en kompakt husbil. Den är 2,12 m bred och kan därför ta sig igenom fler gamla städer och landsbygdsvägar än de flesta andra husbilar. Med längder på 5,99 m; 6,89 m och 6,99 mbehöver man dessutom inte kompromissa med inomhusutrymmet.

Vi tog en Compact Supreme-modell för att åka till Istriens kullar i jakt på gastronomi. Vi besökte Motovun och en mindre känd pärla - den närliggande byn Oprtalj. Området är känt för många av livets finare saker, inte minst tryffeln det så kallade ”svarta” vinet. Motovun har även en berömd internationell filmfestival (vanligtvis i slutet av juli eller i början av augusti). Oprtalj är tystare och lugnare men du belönas med en fantastisk utsikt och vi hittade dessutom en otroligt charmig restaurang som heter Konoba Oprtalj med god pasta, hemmagjorda snaps och en sprakande eld. Perfekt.

Och  när det gäller den svårhittade istrianska tryffeln kan du besöka Livade,  nedanför den mer kända by Motovun. Hösten är den bästa tiden att åka hit, tryffelsäsongen pågår från september till december. Livade erbjuder till och med organiserade tryffeldagar att  fira denna ultimata gastronomiska upplevelse.

”Tryffel är känt för att vara svårt att odla kommersiellt och därför kan priset för de allra bästa uppgå till över $3000 per pund. Den bästa tryffeln växer naturligtvis under mycket specifika förhållanden och kan hittas med hjälp av upplärda grisar och hundar.”

Om du kommer hit på våren eller sommaren hittar du tryffelrätter på de flesta menyer i området och det finns även vinfestivaler och evenemang under många helger i april och maj.
Efter en hel dag med turistsaker åker vi tillbaka till lägret och det är dags att prova den nya sovrumsdesignen och Adrias nya Luxe-madrasser. Ett skönt slut på en fantastisk dag ute. Så om du kommer till denna del av världen ska du inte rusa förbi Istriens inland och åka direkt till stranden (även om vi ven rekommenderar att göra ett stopp i Rovinj som ligger vid havet), utan istället åka till kullarna för åtminstone en härlig (tryffel) lunch.

Bästa tryffelställen
1. Périgord

i Frankrike är för många den bästa platsen att sökaefter svart tryffel på. Gör som kändiskockarnaoch gå till marknaden i januari och för att göra de bästa fynden.

2. Alba

Den italienska staden Alba i Piemonte hyllas som den vita tryffelns Meckaoch är varje höst centrum för Europas främsta tryffelfestival.

3. San Miniato

Tryffelfestivalen för vittryffel i San Miniato, Toskana är ocksåen viktig plats där tryffelentusiaster mötsi november.

Upptäck med om