Lifestyle
REIZEN ALS KUNSTVORM.

Op ontdekkingstocht door Spanje met kunstenaar Alicia Aradilla.

Alicia Aradilla, een illustrator geboren in 1989 in Extremadura, Spanje, besloot in 2017 haar baan als grafisch ontwerper op te zeggen om rond de wereld te reizen en de plekken die ze bezoekt in haar schetsboeken vast te leggen met aquarelverf.

Met deze reis ging een langgekoesterde wens van Alicia in vervulling en had ze de gelegenheid zich volledig op haar project te richten. Uiteindelijk heeft de reis geresulteerd in 13 schetsboeken met meer dan 700 aquarellen van 19 verschillenden landen, die ze dagelijks deelde met haar 144.000 volgers op Instagram.

Sindsdien is Alicia aan de slag gegaan als freelancer en heeft onder andere samengewerkt met merken als Heineken, HP, Barceló Group, met reisorganisaties en tijdschriften zoals Conde Nast Traveler. Ze geeft ook lessen over werken met aquarelverf aan Patreon

Ontdek meer

en heeft meerdere boeken geschreven.

"Spanje is een geweldige plek en heeft veel te bieden. Toen ik na mijn wereldreis in 2017 en 2018 terugkwam in Madrid, ben ik meer in eigen land gaan reizen."

De ideale reisgenoot?

DE COMPACT IS EEN IDEALE REISGEZEL OM DE BIJZONDERE BESTEMMINGEN VAN ALICIA TE ONTDEKKEN. DEZE CAMPER HEEFT EEN COMPACT FORMAAT, IS EENVOUDIG TE BESTUREN EN IS UITERST COMFORTABEL. DIT JAAR KRIJGT HIJ EEN OPKNAPBEURT MET EEN NIEUWE ACHTERWAND, LEDLAMPEN EN AANTAL KLEINE VERBETERINGEN AAN HET INTERIEUR. NIET GEK DUS DAT HIJ OP HET INTERNET HET MEESTE GEZOCHTE MODEL VAN ADRIA IS.

Interview met Alicia Aradilla

Hoi Alicia, vertel ons eens meer over je passie. Waarom heb je besloten alles achter je te laten en samen met je aquarelverf en schetsboeken de wijde wereld in te trekken?

Ik ben al sinds een jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst. Ik groeide op tussen de schilderijen van mijn moeder en daarom ben ik beeldende kunst gaan studeren aan de universiteit. De kunstwereld is echter best ingewikkeld en hoewel ik me vanaf het begin aan de kunst probeerde te wijden, specialiseerde ik me uiteindelijk in grafische vormgeving en ging aan de slag voor verschillende reclamebureaus.Ik had niet veel vrije tijd, maar tijdens mijn vakanties ging ik wel graag op reis. Tijdens zo'n reis besefte ik dat aquarel een ideale begeleider is. Met deze techniek kun je snel iets maken, omdat de verf snel droogt en de materialen zijn klein en passen in elke rugzak. Op deze manier kon ik mijn twee hobby's, kunst en reizen, in mijn vrije tijd combineren.
In die periode heb ik een Instagram-account aangemaakt. Ik heb vervolgens samen met mijn man besloten een sabbatical te nemen en een jaar lang over de wereld te reizen om te schilderen. Het project was een succes en ik kon me eindelijk volledig op mijn passie storten.

Je woont in Spanje en je kent het land erg goed. Is er een plek waar je nog niet bent geweest, maar wel graag naar toe zou willen?

Spanje is een geweldige plek en heeft veel te bieden. Toen ik na mijn wereldreis in 2017 en 2018 terugkwam in Madrid, ben ik meer in eigen land gaan reizen. De pandemie was een zware periode voor iedereen, maar het gaf me ook de kans om allemaal prachtige plekken in de omgeving te ontdekken waar je anders misschien nooit zou komen. Ik heb mijn land de afgelopen twee jaar herontdekt. Ik ben in nagenoeg alle regio's geweest, maar er valt nog veel te zien.Ik wil graag nog een langere reis maken door het Baskenland. Ik ben in verschillende steden geweest, waaronder Bilbao en San Sebastian, maar ik wil nog heel graag naar minder toeristische plaatsen. Daarnaast denk ik dat het een perfect gebied is om in een camper doorheen te reizen, zodat je van de gebruikelijke route kunt afwijken en kunt stoppen om het prachtige landschap te schilderen.

Heb je tips voor onze artistieke camperbezitters die in jouw land op avontuur willen en het buitenleven met de kunst willen combineren?

Een van de beste gebieden in Spanje om met een bus in rond te trekken is denk ik de Costa Brava. Een deel van Catalonië waar authentieke en kleurrijke vissersdorpjes worden afgewisseld met middeleeuwse dorpen die opvallen door hun kastelen, herenhuizen en charmante geplaveide straatjes. Ik ben afgelopen zomer tien dagen in dit gebied geweest en het was fantastisch.

Ik raad aan om te beginnen in Cadaqués, in het noorden dicht bij de Franse grens, en langs de kust naar het zuiden te rijden. Hoogtepunten die je niet mag missen: het stadscentrum van Gerona, Calella de Palafrugell, Begur, Peratallada, Pals, Besalú, Tossa de Mar en Lloret de Mar. Wat je ook niet mag missen zijn de wandelingen over de voetpaden die de stranden met elkaar verbinden, de zogenaamde Caminos de Ronda. Dit zijn prachtige wandelingen met de Middellandse Zee aan de ene kant en het landschap aan de andere kant.

Eigenlijk is elke route in Spanje een goede keuze: de regio Galicië met de Camino de Santiago en heerlijke visgerechten, de bekende regio Andalusië, het landschap met de bergen en stranden van Asturië en Cantabrië of het minder bekende Extremadura, de regio waar ik vandaan kom, waar ook veel te zien is en die zich ook prima leent voor tochten met een buscamper.

Jouw land heeft ontelbare adembenemende en mooie landschappen. Welk daarvan is jouw favoriet? Het landschap waar je het meest mee hebt?

Een van de spectaculairste uitzichten is bij het Alhambra in Granada, omgeven door groen en met het Sierra Nevada-gebergte op de achtergrond. Het is een unieke plek op de wereld en ik ga er zo vaak heen als ik kan. Ook de meren van Covadonga in Asturië zijn een persoonlijke favoriet. Alleen al de tocht naar de top van de berg is een avontuur en als het weer bovenop goed is, is het een uitzonderlijke ervaring.

Je werk bestaat uit een combinatie van aquarellen en foto's van landschappen. Je legt zo momenten en emoties op papier vast. Hoe lang ben je met zo'n meesterwerk bezig?

Het mooie aan het reisboek met aquarellen is dat je ziet dat het werk op een bepaalde plek en een bepaald moment is gemaakt. Het aquarel hoeft om die reden dus ook niet perfect te zijn. Als ik op de locatie ben, probeer ik het eerste uur mijn omgeving op me in te laten werken en dit in de aquarel te verwerken. Soms regent het, soms waait het, soms is het heel druk en zie ik nauwelijks wat ik schilder. Desondanks probeer ik de aquarel wel altijd ter plekke af te maken en dat is terug te zien in het resultaat. Aquarel is een techniek waarbij ik met een paar penseelstreken veel kan uitdrukken en dat vind ik geweldig.

Heb je een suggestie voor reizigers die kunst willen maken tijdens hun reis?

Het belangrijkste is dat je er plezier aan hebt. Wat ik erg fijn vind, is dat je je eigen reisverslag met illustraties kunt maken zonder dat het resultaat per se perfect moet zijn. Ik zeg altijd dat reizen intenser is als je schildert. Je rent namelijk niet van hot naar her, maar gaat zitten en neemt de tijd om je omgeving te bestuderen. En dit kan ons helpen een beter beeld te krijgen van de landen en hun cultuur, en met de lokale bevolking in contact te komen.

Jouw manier van reizen en schilderen in schetsboeken doet denken aan de lange educatieve reizen die kunstenaars in de 18e en 19e eeuw vaak maakten, de zogenaamde 'grand tours'. Zie je dat zelf ook zo?

Met mijn reisverslagen had ik het doel de essentie van de verslagen van de reizigers en ontdekkingsreizigers uit vroegere tijden terug te laten komen. Voordat de fotografie was uitgevonden, waren deze pagina's vol penseelstreken en kleuren de enige afbeeldingen die de wereld had van zeer afgelegen en exotische plekken.

Tegenwoordig is de manier waarop we reizen erg anders door smartphones en technologie in het algemeen. Reizen is daardoor hectischer geworden en soms willen we alleen naar de meest toeristische bestemmingen. Daarom denk ik dat deze manier van reiservaringen delen on kan helpen nieuwe plekken te ontdekken en de wereld op een andere manier te zien.

Wanneer is het volgens jou het beste moment om naar Spanje te gaan?

Elk seizoen is een goed moment om Spanje te bezoeken maar ik geniet meer van de reis als het weer goed is (de lente of zomer), omdat ik veel buiten wil zijn en ook buiten wil schilderen. Misschien zou ik de seizoensdrukte in Augustus mijden, maar ik denk dat het ook veel waarde heeft om het strand en de bergen in één reis te combineren.