Merk
Nieuwe productielocaties voor een nieuw tijdperk.
Willem Laros en Neil Morley
JOURNALIST WILLEM LAROS IS IN APRIL LANGSGEGAAN BIJ DE HOOFDPRODUCTIELOCATIES VAN ADRIA EN BRACHT ALS EERSTE EEN BEZOEK AAN DE RECENT GEOPENDE FABRIEK VOOR BUSCAMPERS.

Toen ik, een Nederlandse campingjournalist en Twin-bezitter, werd uitgenodigd om de nieuwe buscamperfabriek van Adria te bezoeken hoefde ik geen seconde te twijfelen:ik reed direct naar Novo Mesto in Slovenië.

Drie weken nadat de nieuwe fabriek in gebruik was genomen, heb ik in de fabriek gezien hoe de vakkundige medewerkers van Adria de 'kale' voertuigen van Fiat en Citroën transformeren tot prachtige eindproducten: de Adria Twin of Twin Sports.Adria Mobil, de producent van campers, caravans en glampingtenten van Adria en Sun Living, behaalde in 2020 en 2021 recordcijfers: nagenoeg 20.000 vervaardigde producten, een omzet van ruim 600 miljoen euro en 2100 medewerkers. Vanwege de toegenomen vraag investeerde de onderneming in een oplossing voor de beperkte productiecapaciteit, die ik persoonlijk heb mogen aanschouwen.

NIEUWE BUSCAMPERFABRIEKIN BIČ

De sterke toename bij de verkoop van buscampers was de aanleiding voor een nieuwe fabriek in Bič. De fabriek werd in een recordtempo gerealiseerd en de productie kon op 14 maart 2022 beginnen. In de fabriek worden 10.000 voertuigen geproduceerd en hiervoor zijn 160 werknemers uit de fabriek in het naburige Novo Mesto overgeplaatst. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 8500 m2. Daarmee is het grootste fabriek waar alleen buscampers worden geproduceerd van Europa.

Toen ik de nieuwe vestiging binnenliep, had ik niet het gevoel dat deze fabriek slechts drie weken geleden in gebruik is genomen. De logische indeling en de soepele logistiek binnen de fabriek wekken de indruk dat de fabriek al minimaal een jaar operationeel is.Per dag komen 20 tot 25 van dit soort basisvoertuigen het gebouw binnen en verlaten het gebouw weer als gloednieuwe Adria Twin-, Twin Sports- en Sun Living V-buscampers. De diensten worden binnenkort mogelijk verdubbeld zodat de productie kan worden opgeschaald naar 40. Dit hangt nog af van de hoeveelheid basisvoertuigen die geleverd kan worden.

Tijdens de eerste productiestap worden de openingen in het dak en de wanden gesneden voor dakbevestigingen en ruiten. Vervolgens gaan de voertuigen de lopende band op.

POP-UPDAKEN

De vraag naar buscampers met pop-updaken is aanzienlijk, ongeveer 15% van de totale productie. De daken van Adria hebben een ingenieus ontwerp en zijn goed in het dak van de camper geïntegreerd. Een hoogtepunt van onze rondleiding was de bevestiging van het pop-updak: binnen zestien seconden raapt een machine het dak op en bevestigt het op een busje. Geweldig om te zien!

‘’DEZE INVESTERING VAN ZES MILJOEN EURO HEEFT ONS IN STAAT GESTELD ONZE CAPACITEIT UIT TE BREIDEN EN DE EFFICIËNTIE TE VERHOGEN. IN DE NIEUWE FABRIEK WORDEN UITSLUITEND BUSCAMPERS GEPRODUCEERD EN IN DE NABURIGE HOOFDVESTIGING HEBBEN WE DE PRODUCTIELIJNEN OPNIEUW INGERICHT: EEN VASTE PRODUCTIELIJN VOOR GEÏNTEGREERDE CAMPERS, EEN VASTE LIJN VOOR PREMIUM CARAVANS EN APARTE LIJNEN VOOR ONZE ANDERE CAMPERS EN CARAVANS. WE HEBBEN DEZE GELEGENHEID GEBRUIKT OM EEN NIEUWE LIJN VOOR DE ELEKTRISCHE BEDRADING OP TE ZETTEN EN TE VERPLAATSEN, ZODAT DE PRODUCTIEAANVOER KON WORDEN VERBETERD.

‘’IN ONZE HOOFDFABRIEK WAS DE MAXIMALE CAPACITEIT BIJNA BEREIKT EN MET NAME DE VERKOOP VAN BUSCAMPERS NAM TOE.OOK HET INGEWIKKELDE PROCES OM 144 VERSCHILLENDE MODELLEN CAMPERS, BUSCAMPERS EN CARAVANS IN EEN EN DEZELFDE FABRIEK IN ELKAAR TE ZETTEN WERD MEER EN MEER EEN UITDAGING. IN HET BEGIN VAN 2021 HEBBEN WE MEERDERE FABRIEKEN BEZOCHT, VOORDAT WE DE PERFECTE OPLOSSING VONDEN IN BIČ, 22 KM VERDEROP. DEZE FABRIEK WAS GEDEELTELIJK AFGEBRAND EN WERD VOORHEEN GEBRUIKT DOOR EEN AUTOLEVERANCIER VOOR DE PRODUCTIE VAN SAMENGEDRUKTE COMPONENTEN. WE HEBBEN TWEE GROTE GEBOUWEN SAMENGEVOEGD OM EEN LANGE PRODUCTIELIJN VOOR ONZE BUSCAMPERS EN EEN APARTE LIJN VOOR CAMPERS TE REALISEREN.’’

‘’HET WAS EEN COMPLEX PROJECT EN IK VIND HET KNAP DAT ONS TEAM ALLES OP TIJD AF HEEFT WETEN TE KRIJGEN! WE KONDEN PRECIES VOLGENS SCHEMA BEGINNEN MET DE PRODUCTIE. OM PRECIES TE ZIJN HEBBEN WE HET BEGIN 2022 IN ZES WEKEN VOOR ELKAAR GEKREGEN OM ZES VERSCHILLENDE PRODUCTIELIJNEN OP TE STARTEN.’’ 

Matjaz Marovt,
 de leidinggevende verantwoordelijk voor de reorganisatie van het productiesysteem van Adria Mobil.

PRODUCTIE VAN DE BOVENSTE PLANK.

We werken in alle vestigingen volgens kwaliteits- en milieustandaarden van wereldniveau. Onze geavanceerde productiefaciliteiten hebben een vijfsterrenclassificatie van ISO 9001 EFQM en het milieubeheersysteem is gecertificeerd volgens ISO 14001.

ACTIVE MPC-BUSCAMPER

De Active Multi-Purpose Camper (MPC) wordt nu in Bič geproduceerd. De bus heeft een Renault Trafic als basisvoertuig en is beschikbaar in twee uitvoeringen: de Active Base, een camper met een pop-updak, eenvoudige inductieplaat en koelkast, en de Active Pro, een gespecialiseerde camper met een pop-updak en een ingebouwde keuken. De beschikbaarheid en specificaties variëren per markt, zie de website voor meer informatie.

GEAVANCEERDEPRODUCTIEFACILITEIT IN PREČNA, NOVO MESTO.

De centrale fabriek van Adria Mobil, een investering van 35 miljoen euro, opende haar deuren in 2005 en verhoogde de productiecapaciteit van de onderneming met 30% tot 17.000 producten. Hier worden Adria-campers en -caravans en Sun Living-campers gemaakt. De fabriek heeft een totaaloppervlak van 150.000 m2 en een productiehal van 43.000 m2. Dit is de grootste fabriek voor campers en caravans in Europa, maar zelfs deze fabriek heeft een productielimiet. In de fabriek zijn 1300 mensen werkzaam. In het voorjaar van 2022 is de voertuigproductie herverdeeld over zes nieuwe lijnen:

1 Nieuwe lijn voor campers (Sonic en Supersonic).

2 Nieuwe lijn voor grote premium caravans (Astella en Alpina).

3 Lijn voor campers (alle andere campers van Adria en Sun Living)

4 Lijn voor caravans (alle andere Adria-caravans).

5 Productielijn voor sandwichpanelen en carrosserie, uitgebreid in 2021 met nieuwe technologie en machines voor de constructie van vloeren, zijwanden, daken en grote gebogen onderdelen zoals voorwanden.

6 Nieuwe lijn voor elektra (bekabeling en kabelbomen) Overgebracht naar een naburige faciliteit.


In het aangrenzende gebouw zijn de afdelingen klantenservice en technische ondersteuning en het centrale magazijn voor reserveonderdelen te vinden. Het magazijn heeft een oppervlak van 4000 m2 en hier worden ruim 10.000 verschillende reserveonderdelen voor 30 markten verwerkt. In het magazijn ligt voor 2,5 miljoen euro aan reserveonderdelen die geschikt zijn voor voertuigen van maximaal 10 jaar oud.

KWALITEITSCONTROLE.

De voertuigen worden in de eigen klimaatkamer van Adria Mobil blootgesteld aan temperaturen tussen -40 en +60 graden, en bij luchtvochtigheidsgehaltes van 45% tot 80% aan temperaturen tussen +30 en +60 graden. De voertuigen worden ook onderworpen aan een 'moessontest' om zeker te zijn dat er geen water binnendringt.

Naast de standaard kwaliteitscontroles wordt 5% van de geproduceerde voertuigen willekeurig geselecteerd voor een 'supercontrole'. De resultaten hiervan worden gebruikt om het ontwerp- en productieproces te optimaliseren.

TECHNOLOGIE.


We maken gebruik van geavanceerde technieken in ons productieproces, zoals Plasmatreat, een gerobotiseerd reinigings- en lijmproces voor een perfecte afdichting van openingen.