Lifestyle
NIEUWKOMERS

Onvergetelijke 
vergezichten.

Onvergetelijke  vergezichten.

De pandemie zorgde voor een stimulans in de verkoop van campers en caravans, waardoor veel mensen voor het eerst in aanraking kwamen met een levensstijl buitenshuis. We maken kennis met twee nieuwkomers die het groots aanpakten. Ze reisden van Italië naar het noordelijkste puntje van Europa in hun Adria Twin en bewezen dat er niet meer nodig is dan een avontuurlijke geest voor wat welverdiende vrijheid.
1 BUSCAMPER
2 MENSEN
10.000 km
8 LANDEN
ALESSANDRO EN IK REIZEN GRAAG. ALS WE EEN NIEUWE BESTEMMING GAAN KIEZEN, ZITTEN WE ZOALS ALTIJD VOOR ONZE WERELDKAART EN HERINNEREN ELKAAR AAN ONZE ENIGE REGEL: WAAR WE OOK HEEN GAAN, HET MOET VER WEG ZIJN.

Dit jaar liep dat anders. Vanwege de pandemie was reizen ingewikkelder en we hadden niet de mogelijkheid om met het vliegtuig te gaan. Gelukkig was dit voor onze reis niet erg, want we hadden maar één doel: vrijheid vinden en in contact komen met de natuur. We snakten hier heel erg naar na zo'n lange tijd zonder. We wilden ontsnappen aan volle steden, hotels met restricties, restaurants met beperkte capaciteit ... en aan alle vervelende dingen die we het afgelopen jaar hebben meegemaakt. En dus:

“LATEN WE DE WERELD AFREIZEN
IN EEN BUSJE.”
WE BESLOTEN NIETS ANDERS TE PLANNEN.GEEN REISPLAN, ALLEEN EEN BESTEMMING.

Voor mij als pietje precies was het onbekend terrein. Ik plan normaal altijd alles tot in de puntjes, zodat we elke minuut ten volle benutten. Maar nu stond ik op het punt te vertrekken – voor het eerst in een buscamper – zonder duidelijk plan. Grenzen verleggen is echter iets wat iedere ontdekkingsreiziger in zich heeft, dus we durfden de uitdaging aan!

DE START

Als eerste gingen we op zoek naar het juiste voertuig. We kozen een Adria Twin 640 SLX met een prachtige oranje kleur die we onweerstaanbaar vonden. Omdat we voor het eerst op pad gingen met een buscamper, kozen we voor een handelbaar voertuig waarmee we de vrijheid tegemoet konden gaan zonder in te hoeven leveren qua grootte. Het model van onze keuze heeft een ruim interieur, veel opbergruimte en een grote badkamer. Op 6 augustus haalden we ons huis op wielen op in Slovenië en gingen gelijk de weg op voor onze roadtrip. In drie weken tijd hebben we in totaal 10.000 kilometer afgelegd en zijn door Italië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken gereden.

ZWEDEN

We waren meteen ingenomen met Zweden en zullen altijd fijne herinneringen hebben aan onze eerste kennismaking met vrij kamperen. Het licht, de weerspiegelingen en de sfeer hebben iets magisch. Elke avond vonden we een mooi plekje aan zee of aan een meer om in de frisse buitenlucht en bij de warmte van de vuurschaal te genieten van de zonsondergang en een perfect gevoel van harmonie met de omgeving.

LAPLAND

In Lapland zijn de bossen dichtbegroeid en zijn er weinig auto's op de weg. Het autoverkeer hier maakt ruim baan voor de rendieren. Het zijn nieuwsgierige en rustige dieren, maar als ze oversteken kunnen ze gevaarlijke situaties veroorzaken. Het is net alsof de wegen voor de dieren zijn aangelegd en niet voor de voertuigen. Tip voor als je die kant uit wilt: rijd voorzichtig en wees geduldig!

NOORWEGEN

Noorwegen is in zijn geheel prachtig, maar de Finnmark-regio en de laatste 100 km naar de Noordkaap zijn van de buitencategorie. De weg scheert langs de zee en op iedere hoek zijn er adembenemende vergezichten, variërend van imposante fjorden tot bijna verlaten kustlijnen.De stilte van deze nagenoeg onwerkelijke plek wordt alleen onderbroken door het geluid van de wind, dat toeneemt naarmate je de bestemming nadert. Dat geldt ook voor het enthousiasme om de symbolische plek voor avonturiers te bereiken: de Noordkaap.

LOFOTEN

De Lofoten-eilandengroep is een van de meest indrukwekkende natuurgebieden op de planeet.Dit labyrint van eilanden is het paradijs van de noordpoolcirkel. We wilden ieder eiland uitgebreid verkennen en dus zijn we hier lang gebleven.Het landschap was adembenemend: gigantische fjorden met steile rotswanden boven 'Caribische' zeeën.We wilden een duik nemen in het kraakheldere water maar de koude temperatuur bracht ons op andere gedachten.

We passeerden de onzichtbare grens van de noordpoolcirkel in Jokkmokk en bereikten een ander hoogtepunt aan het einde van de wereld: de Noordkaap. De nachten onder het vriespunt Finnmark brachten we comfortabel door in ons verwarmde busje. We beklommen steile bergen op Flakstadøya, een van de Lofoten-eilanden. We vingen kabeljauw en makreel in Averøy tussen de Noorse fjorden. We aten kraftkar, de beste kaas ter wereld, op een kleine boerderij in Nordmøre. We droomden van een duik in de kraakheldere maar bevroren zee aan de vele Scandinavische stranden.

ELKE NACHT PARKEERDEN WE WAAR WE MAAR WILDEN EN VERGAAPTEN ONS AAN ADEMBENEMENDE ZONSOPGANGEN, ZONSONDERGANGEN EN ONVERGETELIJKE VERGEZICHTEN.

EEN ONGEËVENAARD GEVOEL VAN VRIJHEID EN DANKBAARHEID DAT ALLEEN VRIJ KAMPEREN TEWEEG KAN BRENGEN. EEN LANGE EN LEUKE ONDERBREKING WAARBIJ WE ONTDEKTEN DAT REIZEN OOK LANGZAAM EN EENVOUDIG KAN ZIJN. HET WAS EEN REIS WAARBIJ JE LOSLAAT, VERTROUWT OP DE WEG EN JE OPENSTELT VOOR ALLE MOOIE DINGEN DIE JE TEGENKOMT. HET WORDT VAST EN ZEKER BETER DAN JE VERWACHT.

ACHTERGROND

Elisabetta en Alessandro hebben een passie voor natuur en reizen en wonen in Udine, in het noordoosten van Italië. Elisabetta Bin, 30 jaar, werkt als art director bij een communicatiebureau en Alessandro Passon, 32 jaar, is een ondernemer in de auto-industrie.

Volg ze: