Merk
ADRIA-VOERTUIGEN OVERLEVEN JAARLIJKS DE ZWARE DAKAR-RALLY, DUS JE MAG DUURZAAMHEID EN BETROUWBAARHEID VAN JE CAMPER VERWACHTEN.

ROBUUSTE

CONSTRUCTIE

DAKAR-RALLY: GETEST ONDER EXTREME OMSTANDIGHEDEN.

Sinds 2013 heeft Adria in samenwerking met zijn partner van wereldklasse, het Red Bull KTM Factory Racing Team, ieder jaar aan de Dakar-rally deelgenomen. Dit betekent dat de campers van Adria de rally tien keer van begin tot eind hebben uitgereden ter ondersteuning van de toonaangevende producent van offroad-motoren. De Dakar-rally is met recht de ultieme vuurdoop qua duurzaamheid en betrouwbaarheid.

De Adria-campermodellen Sonic, Matrix, Coral en Coral XL komen direct van de fabrieksloopband naar de rally, vergezeld door een extra set reservewielen. Vervolgens rust KTM de campers uit voor de rally met een eigen spullen, waaronder zandscheppen, droogrekken voor buiten en eerstehulpmateriaal. ‘’De favoriet van de coureur? De Coral XL vanwege de indeling. Iedere coureur kan in een vast bed slapen aan weerszijden van het voertuig.’’

De campers volgen niet dezelfde route als coureurs, maar rijden bij elke etappe vast vooruit zodat het basiskamp voor de nacht kan worden opgezet. De campers rijden bij deze tocht over wegen, zandsporen en ondergronden waar je niet zomaar met je eigen camper over zou willen.

DE RACE

De Dakar-rally, voorheen de 'Parijs-Dakar', is een jaarlijkse race georganiseerd door de Amaury Sport Organisation. Het parcours liep sinds 1978 van Parijs naar Dakar in Senegal, maar vanwege veiligheidsrisico's werd de rally van 2009 t/m 2019 in Zuid-Amerika gehouden. Sinds 2020 vindt de race plaats in Saudi-Arabië. De rally trekt veel professionele coureurs aan, maar toch bestaat gemiddeld 80% van het deelnemersveld uit amateurs. Het is een zeer extreme rally waarbij de bestendigheid van allerlei gemotoriseerde voertuigen op de proef wordt gesteld. Het terrein is veel ruiger dan gewone rally's. Offroad-voertuigen, vrachtwagens en motoren nemen het op tegen zandduinen, modder, kameelgras en stenen. Per dag wordt een afstand van ongeveer 800 tot 900 kilometer afgelegd, de totale afstand van de rally komt neer op ongeveer 8000 kilometer gedurende tien tot vijftien dagen. Normaal gesproken zijn er ruim 400 deelnemende voertuigen, maar niet alle voertuigen halen de eindstreep. Daarom wordt de Dakar-rally beschouwd als het meest extreme offroad-evenement ter wereld.

Erelijst van de Dakar-Rally

de KTM Group-winnaars van de Dakar-rally,
ondersteund door een Adria-camper:

2013

Cyril Despres KTM

2014

Marc Coma KTM

2015

Marc Coma KTM

2016

Toby Price KTM

2017

Sam Sunderland KTM

2018

Matthias Walkner KTM

2019

Toby Price KTM

2020

Sam Sunderland GasGas

“DAKAR IS DE ULTIEME RIJTEST VOOR ONZE VOERTUIGEN. DE CAMPERS MOETEN NIET ALLEEN UREN LANG HOGE SNELHEDEN BEREIKEN OM DE COUREURS VOOR DE BLIJVEN, MAAR ZE MOETEN OOK BIJ IEDERE ETAPPE DE THUISBASIS VORMEN. GEEN ANDERE TEST IN DE ECHTE WERELD KOMT HIERBIJ IN DE BUURT, DE CAMPERS GAAN TOT HET UITERSTE. RIJDEN OP HOGE SNELHEID, EXTREME WEERSOMSTANDIGHEDEN, VERSCHILLENDE ONDERGRONDEN EN IEDERE AVOND WEER KLAAR STAAN OM DE COUREURS EN HET TEAM ONDERDAK TE BIEDEN. ER IS GEEN RUIMTE VOOR FOUTEN OF MANKEMENTEN, IEDERE CAMPER MOET PRESTEREN.ONZE ERVARING IN HET ONDERSTEUNEN VAN KTM EN ZIJN MERKEN OM DE DAKAR-RALLY DE AFGELOPEN TIEN JAAR ZO VAAK TE WINNEN, SPREEKT VOOR ONZE UNIEKE EXPERTISE IN HET ONTWERPEN EN BOUWEN VAN VOERTUIGEN VAN WERELDKLASSE.”

Matjaz Grm, uitvoerend directeur verkoop en marketing bij Adria Mobil

100% Dakar. 100% ADRIA-KWALITEIT.

We spraken met Norbert Stadlbauer, manager van het KTM Group-rallyteam, over zijn ervaringen met de Dakar-rally en Adria-voertuigen.

HOE DE ROBUUSTE CONSTRUCTIE VAN CAMPERS EN CARAVANS VAN ADRIA TOT STAND KOMT

Klik en lees meer

Adria levert de campers voor de deelnemende teams en belangrijk ondersteunend personeel van KTM, Husqvarna en GASGAS Riders. KTM en zijn merken domineren de Dakar-rally al geruime tijd. Ook in 2022 waren ze de beste: de Britse coureur Sam Sunderland won op zijn GASGAS-motor.