Caravans
NIEUWE GENERATIE CARAVANS

Hoe ontwerp je een prijswinnende caravan?

ALPINA
adora
Andrew Ditton

Onafhankelijk journalist Andrew Ditton neemt een kijkje achter de schermen om erachter te komen waar het prijswinnende ontwerp en de technologie van de Adria-caravans op is geïnspireerd. Omdat er een nieuwe Altea op komst is, neemt hij de Adora en de Alpina onder de loep.

Op de camping in Schotland waar ik nu ben, zie ik een hoop caravans met min of meer dezelfde uitstraling, maar ik zie ook een Adria Adora. Daar staat hij, anders dan alle andere caravans, met een verfijnde en elegante uitstraling. Ik kan niet precies zeggen waar hij die prachtige uitstraling aan te danken heeft. Is het de elegante vorm van de carrosserie? Het uitzonderlijke paneel aan de voorkant met onopvallende aerodynamische elementen? De prachtige samensmelting van vorm en functionaliteit? Ik ben niet de enige die de moeiteloze elegantie van Adria-caravans bewondert.

‘NAGENOEG EEN OP DE TIEN NIEUWE CARAVANS DIE AFGELOPENJAAR ZIJN VERKOCHT IN EUROPA IS EEN ADRIA.’ 

zegt Erna Povh, manager voor het caravanprogramma van Adria.


‘DAT SUCCES IS HET GEVOLG VAN ADRIA'S FOCUS OP CARAVANONTWERP,INNOVATIE EN DE KAMPEERERVARING MET DE CARAVAN.’

Erna, die zelf ook graag met de caravan op stap gaat, zei een keer grappend dat haar vijf kinderen de grootste critici van het ontwerp van haar caravans zijn. De kinderen van Erna en een zeer vaardig ontwerpteam verbeteren en vernieuwen het ontwerp van de Adria-caravans voortdurend. De Adora en Alpina zijn onlangs in de prijzen gevallen bij de European Innovation Awards (EIA). De jury van deze prijsuitreiking bestaat uit redactieteams van meer dan tien tijdschriften over kamperen in heel Europa: van Zweden tot Spanje, Frankrijk tot Polen en alle tussenliggende gebieden.  

Volgens Erna duurt het tussen 18 en 24 maanden om een caravan te ontwerpen en op de markt te brengen. De nieuwe generatie Adora-, Alpina- en nu Altea-caravans van Adria zijn het resultaat van intensief onderzoek naar ontwerpen, waarbij het zwaartepunt lag op het ontdekken van de behoeften van klanten. De nieuwe generatie modellen zijn het product van Adria's uitgebreide kennis en expertise in het maken van caravans en zijn voorzien van geïnspireerd ontwerp, dat geldt voor de buitenkant, binnenkant en vooral voor de details.

‘ONAFHANKELIJKE PRIJZEN ZIJN VOOR DE LEDEN VAN HET ONTWERPTEAM HET BEWIJS DAT ZE GEWELDIG BEZIG ZIJN’, ZEGT ERNA, ‘MAAR VOOR ONS ONTWERPPROCES WEEGT DE FEEDBACK VAN KLANTEN ZWAARDER. WE LUISTEREN EN HANDELEN ERNAAR.’

Adria heeft de afgelopen tien jaar naam gemaakt door meerdere unieke voor Adria kenmerkende functies op zijn caravans. Deze worden het meest herkend en gewaardeerd door consumenten. Elke nieuw product zou niet alleen nieuwe kenmerken maar een aantal unieke en innovatieve kenmerken moeten hebben. Adria volgt ook geen trends die weer snel overwaaien. Dit maakt de interieurs tijdloos en geeft ze een huiselijk gevoel dankzij de vele details met esthetische en emotionele waarde.

Het bedrijf heeft als doel om altijd moderne en functionele ruimten te ontwerpen die praktisch in gebruik zijn. Elk detail heeft een rol en kan een slaapkamer, woonkamer, keuken of badkamer functioneler en comfortabeler maken of juist niet. Deze en vele andere inspirerende oplossingen zorgen ervoor dat de caravans nog meer gewaardeerd worden. In mijn rol als onafhankelijk recensent heb ik besloten de Adora en Alpina nauwkeurig te bekijken om te zien wat ze zo bijzonder maakt.

PRIJSWINNENDE CARAVANS

aDORA.
ONTWORPEN VOOR JOU.

De Adora is de eerste nieuwe generatie caravans van Adria na de unieke Astella. Het is duidelijk te zien dat de Adora profijt heeft gehad van deze buitengewone caravan. Het geïnspireerde aerodynamische, strakke ontwerpprofiel van het exterieur heeft aerodynamische windgeleiders die er stijlvol uitzien, het slepen vergemakkelijken en het brandstofverbruik verlagen.

"WE ZOCHTEN EXTERN NAAR EXPERTISE OM DE ADORA AERODYNAMISCHER TE MAKEN. DUS KLOPTEN WE AAN BIJ DE VLIEGTUIGINDUSTRIE. HET STRAKKE ONTWERP VAN DE CARAVAN IS VRIJ VAN ONNODIGE PLASTIC ELEMENTEN EN INTEGREERT HET ONTWERP VAN DE HELLA-WEGVERLICHTING VOLLEDIG IN DE ACHTERWAND" 

Zegt Erna.

De bestverkochte caravan van Adria, de nieuwe generatie Adora, staat bekend om zijn strakke, aerodynamische exterieure ontwerp, het grote in-line-panoramavenster aan de voorzijde (bij de meeste indelingen) en elegante, comfortabele interieurs. Hij heeft de European Innovation Award voor exterieurontwerp gewonnen.

Winnaar van de European Innovation Award 2022 voor exterieur ontwerp

Terwijl ik nog eens naar de Adora op de camping kijk, kan ik het daar alleen maar mee eens zijn. Hij is niets minder dan schitterend, maar op een verfijnde en subtiele manier. Ik kan aan de soepel lopende lijnen en de geïntegreerde componenten die Erna noemde, zien dat goed ontwerpen in het DNA van Adria zit. Dit is een caravan met stijl.

Indelingen van de Adora

Verkrijgbaar in meerdere indelingen, waaronder de getoonde indeling 613 PK die geweldig is voor gezinnen, met het exclusieve ontwerp van Adria en extra woonruimte achterin. Je hebt de keuze uit een selectie van textielstoffen en zachte stofferingen.

ONTDEK MEER >
PRIJSWINNENDE CARAVANS

alpina.
ONTWORPEN VOOR TOPPRESTATIES. 

De Alpina, een bestseller op verschillende Europese markten, biedt niet alleen veel comfort en wat Scandinavische stijl, maar heeft ook de hoge specificaties en het vermogen tot topprestaties waar consumenten naar op zoek zijn. De nieuwe generatie Alpina is de meest recente evolutie van een bekroonde formule. Pas geleden heeft dit caravanmodel de European Innovation Award 2022 in de categorie 'Beste algehele concept' in de wacht gesleept.

"DE ALPINA IS ONTWORPEN VOOR TOPPRESTATIES VOOR ERVAREN GEBRUIKERS. OM DIE REDEN HEBBEN WE HARD GEWERKT AAN DE ONOPVALLENDE MAAR CRUCIALE ASPECTEN VAN HET ONTWERP, ZOALS DE LUCHTSTROOM, VERLICHTING, COMFORT EN UITSTRALING",

Zegt Erna

Waar zal ik beginnen? Het is lastig om precies aan te wijzen wat de Alpina zo bijzonder maakt. Dit komt door de haast moeiteloze vereniging van het ontwerp en de functionaliteit die eerder een emotionele dan een rationale reactie losmaakt.

Winnaar van de Europese Innovation Award 2022 in de categorie 'Algeheel concept caravan'.

Indelingen van de Alpina
Beschikbaar in verschillende indelingen, waaronder de getoonde indeling 663 PT met een innovatieve compacte panoramadeur voor binnen- en buitenleven. Je hebt de keuze uit een selectie van textielstoffen en zachte stofferingen

ONTDEK MEER >